Yüzde 72 kestane oranına sahip ‘Salıpazarı kestane balı’ tanıtıldı
Yakın zamanda coğrafi işaret tescil belgesi alan yüzde 72 kestane oranına sahip ‘Salıpazarı kestane balı’ tanıtıldı. Balın markalaştırılıp dünyaya pazarlanması ve Salıpazarı’nın tanıtımımın yapılması hedefleniyor.
Salıpazarı Kestane Balı Tanıtım Programı, Salıpazarı Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ali Korkmaz tarafından ilçeye özel kestane balı sunumu yapıldı. Korkmaz, Salıpazarı kestane balını diğer ballardan ayıran en önemli özelliğinin diğer kestane ballarına nazaran içerisindeki kestane oranının yüzde 72 seviyesinde olduğunu söyledi. Daha sonra söz alan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin ise Salıpazarı kestane balının çok önemli bir besin olduğunu ve tanıtımı için Muğla’da çam balına yapılan projelerin örnek alınabileceğini ifade etti.
Vali Tavlı: “Hedefimiz marka oluşturarak dünyaya pazarlamak”
İlçeye özgü kestane balının markalaşıp, dünyaya pazarlaması için çalışma başlatacaklarını ifade eden Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Muğla’da çam balını öğrendik. Orada da kestane balı ve özelliklerinden bahsetmiştim. Salıpazarı kestane balını dünya çapında bir marka haline getirmek için belediyemiz ve tüm birimlerle birlikte valilik olarak tüm kaynaklarımızla emrinizdeyiz. 30 yıl önce buraya gelmiştim. Salıpazarı müthiş bir değişime uğramış. Salıpazarı’nı turizm ve tanıtma noktasına kestane balını da lokomotifi yaparak dünyanın bilinen ilçeleri arasına katmak için gayret göstereceğiz. Yeni Zelanda ve Avustralya’ya gittiğimde manuka balına müthiş değer kattıklarını görmüştüm. Kestane balı hepsinden iyi ve önde olan bir bal. Coğrafi işaret alınması önemli bir olay ama sadece bunla kalmayacak. Bunun markasını çıkartarak, yüksek fiyata dünyaya pazarlamayı hedeflemeliyiz. Samsun isterse başaramayacağı hiçbir şey olmaz. Biz bunu dünyaya pazarlarız. Bunun üzerinde çalışma yapacağız” dedi.
Başkan Demir: “Coğrafi işaret şartlarına uyarsak kilosunu en az 750 TL’den satarsınız”
Piyasada 250 TL civarı satılan kestane ballarına nazaran Salıpazarı kestane balının yüzde 72 kestane oranı ile 750 TL bandında satılabileceğine dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Türkiye’nin bal geçmişi çok eskilere dayanıyor. Zamanında da tedavi ve ilaçların yerine konmuş bir yiyecektir. Türkiye bal üretimi konusunda dünyada 2. sırada yer alıyor. Samsun’da yılda bin tona yakın bal üretiyoruz. Bunu rahatlıkla 3 katına çıkarmak mümkün. Samsun’da olduğu gibi Türkiye’de de üretimi 3 katına çıkartırsak dünyada birinci sıraya yerleşiriz. Bu konuda da coğrafi işaret ve bunun şartlarını yerine getiren üretim çok önemli. Bunu da sağlarsak mevcut bal üretimimiz kovan başına 10 kiloyken, kilosunu 250 TL’ye satıyorsak, coğrafi işaretimizin şartına göre üretip satarsak kilo bazında minimum 750 TL’ye satmamız mümkün. Böylece gelir de 3’e katlar. Tek şart var; kriterlere uygun ve yüzde 70’i aşan kestane oranıyla bal üretmek. Arıların üretiminin artması için de bahar döneminde arıyı iyi koruyup, bakmak da önemli rol oynuyor. Bal üretiminin yanı sıra yan ürünler de çok önemli. Arı sütü, polen ve propolis gibi yan ürünleri de üretmemiz lazım. Çok küçük bir arı sütünden bir petek baldan kazandığınızı alıyorsunuz. Polen ve propolis için de aynı şey geçerli. Arıcılığı daha da geliştirmek için şehirde tüm birimler ile birlikte çalışıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ayırdığı kaynaktan daha fazla kaynağı üreticimiz için ayırıyoruz. Bakanlık 50 milyon TL kırsal kalkınmaya ayırırsa, 75 milyon TL’de ben ayıracağım. DOKAP’ı da katarsak 150 milyon TL’yi 16 ilçeye 10’ar milyon TL destek vereceğiz. Bu katkının bir bölümü de bal üretimi için kullanılacak. Böylece tarımsal üretime de olumlu katkılarımız olacak” diye konuştu.
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam da kestane balı üretimi için verilen desteklere değindi. Programda ayrıca 4 kuşaktır kestane balı üreten Kamil Hoca ve ailesi de kısa bir sunum gerçekleştirirken, coğrafi işaret tescil belgesi alınmasında emeği geçenlere çeşitli hediyeler takdim edildi.