Türkiye, dünya çam balı üretiminde yüzde 92 ile zirvede
Her yıl 20 Mayıs Dünya Arı Günü olarak kutlanıyor. Bal arısının dünyadaki varlığının insanlıktan önce olduğu kanıtlanmış durumda.
Türkiye’de 3 bin endemik, 12 bin doğal, 500 de nektar ve polen kaynağı olan bitki türü bulunuyor.
Dünyada bilinen 27 bal arısı alt türünün 6’sı Türkiye’de yer alıyor.
Bal üretimi 2021 yılında yaklaşık 8,5 milyon koloniyle 96 bin 344 ton iken, 2022 yılında toplam 8 milyon 984 bin 676 koloniyle 114 bin 572 tona ulaştı.
Bunun yanı sıra 4 bin 165 ton bal mumu, 3,5 ton arı sütü, 350 ton polen, 9 ton arı ekmeği, 11 ton propolis ve 450 bin ana arı üretimi yapıldı.
Açlığa çözüm
Tohum atan dronlar gibi, arılar da kondukları çiçeklerin tozlarını dağıtarak doğada üretimi sağlıyor. Uzmanlara göre de bal arısı, insan beslenmesindeki yetersizlik ve tarım alanlarındaki azalma nedeniyle oluşan açlık sorununa çözüm olacak.
Arı, tozlaşmaya hizmet ediyor
Arıcılığın tozlaşmayla bitkisel üretime, tarıma ilave katkısı, arıcılık sektörünün arı ürünleriyle elde ettiği gelirden 15 kat daha fazla.
Erozyonu önlemede katkısı var
Ayrıca çayır, mera ve ormanlardaki tozlaşmadan dolayı bitkilerin üremesini sağlaması nedeniyle erozyonun önlenmesinde önemli bir katkı sağlamaktadır.
Türkiye, dünya çam balı üretiminde yüzde 92 ile zirvede
Türkiye, dünya çam balı üretiminde yüzde 92 ile zirvede yer alırken, sektör, üretimin katlanarak artması için kamunun bu konuya daha da yönelmesini bekliyor.
“Arılarımız üreticilerimizin sigortasıdır”
TAB Başkanı Ziya Şahin, Türkiye gibi tarım ülkelerinde arıcılık fliyetlerinin toprak, su ve gübre kadar önemli olduğunu belirterek, “Arılarımız, insan yaşamına katkısından öteye tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin sigortasıdır.” dedi.
Bal arısının dünyadaki varlığı
Bal arısının dünyadaki varlığının insanlıktan önce olduğunu dile getiren Şahin, bunların ürettiği ürünler ve doğa açısından öneminin insanoğlunun ilgisini çektiğini, bundan dolayı doğadaki yaşam alanlarından kovanlara aktarılarak evcilleştirilmeye çalışıldığını anlattı.
Bal üretiminin artması için porojeler geliştirildi
Şahin, TAB olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile balların kimliklendirilmesi, sertifikalı arı ürünleri üretimi ve ballarda tağşişin tespit edilmesi gibi çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, “Meşe-Lavanta Balları Projesi ve Polen Analizi Projesi”nin devam ettiğini sözlerine ekledi.
Dünya Arı Günü etkinliği Sakarya’da
Ankara’da, 2010’da, “Altın Yağmur” sloganıyla başlayan 1. Dünya Arı Günü etkinliklerinin 13’üncüsü, bu yıl Sakarya Büyükşehir Belediyesi, TAB ve Sakarya Arıcılar Birliğinin iş birliğiyle yarın Sakarya’da gerçekleştirilecek.