24.11.2024 - Samsun Şehrine Hoşgeldiniz!
REKLAM ALANI

Türk unicornlar ‘uzaktan’ çıkacak

Teknoparklara getirilen tamamen uzaktan çalışma hakkının yazılım sektörüne yetenekleri çekme ve rekabet gücünü artırmada destek olacağı belirtildi. Bu gelişmenin yerli yazılım ihracatını da artırması bekleniyor.

Türk unicornlar ‘uzaktan’ çıkacak
REKLAM ALANI

Hanife Baş – Pandemi sonrası yaygınlaşan uzaktan çalışma teknoparklara da yansıdı. Bir dönem yüzde 75 oranında uzaktan çalışma izni verilen teknopark çalışanları artık yeni alınan kararla yüzde yüz uzaktan çalışabilecek. Bu karar sektörde sevinçle karşılanırken, bunun yazılım sektörünü büyüteceği belirtiliyor.

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ar-Ge merkezleri ve teknoloji geliştirme bölgelerindeki bilişim personeline yüzde yüz uzaktan çalışma desteğinin Türk yazılım sanayinin büyümesine katkı sağlayacak çok önemli bir karar olduğunu söyledi. Kamalı, bu desteğin yazılım geliştirme alanındaki uluslararası rekabette Türk şirketlerine büyük avantaj sağlayacağını belirterek, ülkemizin her yanından yetenekli insanlarla çalışma imkanı yaratacağı için yazılım sanayinin önünü açacağına inandıklarını kaydetti.

Yerli yazılıma doping

Kamalı, esnek çalışmanın yüzde yüz uzaktan çalışma gibi algılansa da teknoloji geliştirme bölgeleri, Ar-Ge merkezleri ve teknokentlerdeki ofislere her zaman ihtiyaç duyacaklarını dile getirdi. Kamalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü yazılım geliştirme alanındaki insan kaynağımız proje toplantısı, eğitim ve seminer gibi etkinlikler için esnek zaman dilimlerinde ofis ortamında bulunmayı tercih ediyor. Araştırmalar da çalışanların yüzde 59’unun hibrit modeli tercih ettiğini gösteriyor. Hatta Türkiye’de bu oran yüzde 68 seviyesinde. Yüzde yüz uzaktan çalışma desteğiyle küresel rekabette kritik bir kazanım elde edilirken, yerli yazılım üretim ve ihracatının büyümesi yolunda çok önemli bir adım atılmış oldu.”

Çok yerinde bir karar

 Korgün Yazılım Başkanı Doğan Ufuk Güneş, yazılımın zamansız ve mekansız bir iş olduğunu anımsatarak, şunları söyledi: “Her yerden her zaman çalışabilecek bir sektör. Bu kararı destekliyoruz. Teknokentlere yüzde yüz uzaktan çalışma desteği verilmesi yerinde bir karar. Çalışanlar her yerden çalışıp mesleğini yapabilir. Zaten ekipler bir araya gelmek istediğinde bir zorlama yok, yine bir araya gelebiliyorlar. Bu serbestlik çalışma hayatına daha fazla hareket katacak. Gayet olumlu ve yerinde bir karar oldu. Türk yazılım firmalarının eleman çekme ve rekabet kabiliyetini artıracak.”

Sistemin ruhu kaybolur mu?

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği Başkanı Faruk İnaltekin, global anlamda rekabet edebilirlik ve beyin göçünün engellenmesi için bu tarz esnekliklerin getirilmesinin şart olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Yazılım, bilişim zamandan ve mekândan bağımsız konular. Her ne kadar beyin göçü gibi konularda en büyük sebep finansal olsa da çalışma esnekliği gibi bir yan konunun da ağırlığı büyük. Bu çerçevede, aslen ihtiyaç duyulan, sektörde bir süredir beklenen ve özellikle çalışan tarafında olumlu karşılanan bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz. Bence yüzde yüz uzaktan çalışmanın getireceği esneklikten ziyade, bu esnekliğe sahip olma hakkı ve hazzı daha büyük motivasyon. Uzaktan çalışma konusunda da elbette çeşitli handikaplar var. Eğitim, tecrübe aktarımı, sosyal ilişkiler gibi temel başlıkların uzaktan ziyade fiziki olarak gerçekleşmesi daha yararlıdır. Teknoparklar gözüyle baktığımızda da, teknoparkların ruhunu kaybetmesi ihtimal dahilinde. Firmalara ait olan ancak kimsenin uğramadığı ofisler ortaya çıkarsa ekosistem dediğimiz olgu zedelenebilir. Aynı sektördeki firmaların birbirini tanıması, kümelenmesi ve iş birlikleri azalabilir.”

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ