27.12.2024 - Samsun Şehrine Hoşgeldiniz!
REKLAM ALANI

Tüp bebek tedavisi ile çoğul gebelik mümkün olur mu?

Çoğul gebelik birden fazla yumurtanın aynı anda döllenmesi veya tek yumurtadan ikiye ya da daha fazla sayıya bölünen hücrelerin ayrı embriyolar …

Tüp bebek tedavisi ile çoğul gebelik mümkün olur mu?
REKLAM ALANI

Çoğul gebelik birden fazla yumurtanın aynı anda döllenmesi veya tek yumurtadan ikiye ya da daha fazla sayıya bölünen hücrelerin ayrı embriyolar oluşturması sonucu meydana gelebilir. Diğer bir deyişle bebek sayısının iki ya da daha fazla olması çoğul gebelik olarak adlandırılır.

Tüp bebek tedavisinin öncelikli amacı çiftlerin sağlıklı bebeklere sahip olmasını sağlamaktır. Tüp bebek tedavisinin uygulandığı ilk zamanlarda çoğul gebeliklere sık rastlanmakta olup zaman içinde çoğul gebelik ihtimalinin en aza indirgenmesi için bazı kısıtlamalar uygulanması söz konusu olmuştur. Bu amaçla tüp bebek tedavisinde embriyo transfer sayısına bir sınırlama getirilmiştir. Pek çok ülkede embriyo transfer sayısının 2 olarak belirlenmesiyle üçüz ve üzeri bebek sahibi olunması ihtimali minimize edilmiştir.

36 yaşından genç, en çok iki denemeye tabi olan ve ikiz doğum istemeyen kişilere uygulanan Seçilmiş Tek Embriyo Transferi sayesinde hem çoğul gebelik riski azaltılmakta hem de gebelik oluşması oranının düşmemesi sağlanmaktadır.

Çoğul Gebelik Neden Tercih Edilmez?

Çoğul gebeliklerde anne adayının daha fazla kilo alma ihtimali vardır. Bulantı ve kusmanın daha sık görüldüğü çoğul gebeliklerde anne adayının rahim boyutu  ve karnı tekil gebeliğe oranla daha büyük olur. Çoğul gebelik yaşayan anne adayları demir eksikliği sorunuyla karşılaşabilecekleri gibi B-HCG oranları daha yüksek olabilir. Çoğul gebeliklerde bebek sayısı gebeliğin 6. haftasından sonra yapılan ultrason görüntülemeleri ile tespit edilebilir.

Çoğul gebeliklerde doğum şekli bebeklerin sayısı, duruş şekilleri ve annenin pelvis yapısı gibi bazı etkenlere göre belirlenir. Her ne kadar ikiz doğumlarda normal doğum yapabilme olasılığı bulunsa da üçüz ve dördüz bebeklerin söz konusu olduğu çoğul gebeliklerde doktorların tercihi genellikle sezaryenden yanadır.

Çoğul gebeliklerde ölü doğum riski daha fazladır. Hipertansiyon, postpartum kanama ve sezaryen doğum oranı da tekil gebeliklere oranla çoğul gebeliklerde daha yüksek olur. Çoğul gebeliklerde hem anne adayı hem bebekler açısından olası risklerin önlenebilmesi için doktor kontrolleri daha sık yapılmalıdır. Çoğul gebeliklerde erken doğum riski tekil gebeliklere oranla daha yüksek olduğundan anne istirahat etmeye, bol su tüketmeye ve doktorunun tavsiyelerine eksiksiz bir şekilde uymaya özen göstermelidir.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ