22.11.2024 - Samsun Şehrine Hoşgeldiniz!
REKLAM ALANI

Şişman: “Âşık Veysel’in öğretisine bütün insanlığın ihtiyacı var”

Şişman: “Âşık Veysel’in öğretisine bütün insanlığın ihtiyacı var”
REKLAM ALANI

Ünlü halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu, “Cumhuriyetin Güçlü Sentezi Âşık Veysel, Vefatının 50. Yılında Bize Ne Söyler?” başlıklı programla anıldı. Programda konuşan Prof. Dr. Bekir Şişman, “Âşık Veysel’in sözlerine ve öğretisine aslında bütün insanlığın ihtiyacı var” dedi.

2023 yılı, UNESCO tarafından vefatının 50. yılı münasebetiyle Âşık Veysel’i anma yılı ilan edildi. Bu vesile ile Âşık Veysel ve temsil ettiği gelenek bir kez daha gündeme geldi. OMÜ Türk Edebiyatı ve Şiiri Araştırmaları Topluluğu tarafından, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Fevzi Köksal Konferans Salonunda “Cumhuriyetin Güçlü Sentezi Âşık Veysel, Vefatının 50. Yılında Bize Ne Söyler?” konulu bir program gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Şişman ve Âşık Veysel’in türkülerini seslendirmek üzere Mustafa Bilir (Âşık Obalı) katıldı.

Fiziksel görme yetisini yitirdi ama ümidini hiç yitirmedi

Yaşadığı zorluklara rağmen umudunu hiç yitirmeden hayata tutunan Âşık Veysel’in yaşamını sözlere döken Prof. Dr. Bekir Şişman, “Kimi âşıklar vardır ki söylediği sözler kendi çağını aşmış ve çağlar ötesine hitap eder olmuştur. Âşık Veysel de bu nitelikte bir halk şairidir. Veysel, fiziksel olarak görme yetisini küçük yaşlarda yitirmiş olsa da ümidini hiçbir zaman yitirmemiş, maddi gözüyle değilse bile gönül gözüyle dünyaya, insanlara ve olaylara bakabilmeyi başarmış bir şahsiyettir. Onun ayrıca aşka, tabiata, maneviyata, ülkeye, Türklüğe, Müslümanlığa ve insanlığa dair pek çok şiiri mevcut olmakla birlikte, şiirleri incelendiğinde Türk toplumu için en önemli mesele olarak gördüğü cehalet, yoksulluk ve ihtilaf konularını öncelediği ve bunlara dair şikâyetname türünde şiirler söylediği görülmektedir. Bunlara karşılık ise çözüm olarak kabul ettiği eğitimi, okumayı, fabrika kurmayı, üretim yapmayı ve birlik-beraberliği tavsiye ettiği nasihatname türünde şiirler söylemiştir” İfadelerini kullandı.

“Âşık Veysel’in sözlerine ve öğretisine aslında bütün insanlığın ihtiyacı var”

Âşık Veysel’in şiirlerinde sadece sorunlar değil, sorunların çözüm önerileri de bulunurdu diyen Prof. Dr. Bekir Şişman, “Veysel şiirlerinde Anadolu’da yaşayan Türk halkının yalnızca sorunlarını dile getirmekle yetinmemiş, bunlara çözüm önerileri sunmaktan da geri durmamıştır. Veysel’in gönül gözüyle gördüğü, vicdanıyla düşündüğü, sazıyla dile getirdiği meseleleri ve bunlara karşı sunduğu çözüm önerilerini bir kez daha düşünmek durumundayız. Âşık Veysel Şatıroğlu sosyal içerikli şiirlerinde kimi ahlaki normlar üzerinde de durmuş ve özellikle ata-babaya saygı, büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterilmesini öğütlemiş ancak bu saygı ve sevgi ortamının değişen dünya ve toplum şartlarında erozyona uğradığından yakınmış, bu hâl ile dertlenmiş ve ahlaki değerlerin bozulmasından, insanların tembel tembel yatmasından şikâyet etmiştir. Âşık Veysel’in sözlerine ve öğretisine aslında bütün insanlığın ihtiyacı vardır” diye konuştu.

Programın ikinci bölümünde ise Mustafa Bilir (Âşık Obalı) tarafından Âşık Veysel’e ait beş farklı türkü canlı performansla seslendirildi. Programa İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Keleş, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ