Kapıda kalmak tarih oluyor! ‘Çilingirleri işinden edebilir’
Gülşah Karaman / Milliyet.com.tr – Evdeki tüm elektrikli aletlerin kontrolünü sağlayan akıllı ev sistemlerine yeni nesil anahtar sistemleri de …
Gülşah Karaman / Milliyet.com.tr – Evdeki tüm elektrikli aletlerin kontrolünü sağlayan akıllı ev sistemlerine yeni nesil anahtar sistemleri de eklendi. Anahtarını kaybeden veya kapıda unutanlar için geliştirilen uygulamaların yanında, yalnızca kişilerin belirlediği şifreyle açılabilen elektronik kabin kilitleri sayesinde de anahtar taşıma ve unutma sorunu ortadan kalkıyor. Telefona yüklenen uygulama ile anahtar unutma durumunda kapı kapanmıyor ya da alarm çalıyor. Hayatımızı kolaylaştıran bu uygulamalar akıllara, “Bu sistem çilingirleri işinden edecek mi?” sorusunu getiriyor. İstanbul Anahtarcılar ve Çilingirler Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Sinan Yılmaz, yeni sistemin çilingir ustalarına daha çok kazanç olarak geri döneceğini belirtirken, Akıllı Ev Sistemleri Uzmanı Ahmet Kılnamaz ise, “Dijital kapı kilidi arızalandığı zaman yine çilingire ihtiyaç duyacağız” diyor.
‘ÇİLİNGİR USTALARI DAHA ÇOK KAZANACAK’
İlk kilitlerin 4 bin yıl önce Mısır’da kullanılmış ahşap kilitler olduğunu, günümüzde ise mekanik, elektronik kilitlerin kullanıldığını belirten Sinan Yılmaz, “Mekanik kilitlerin yerini mekatronik kilitler almaya başladı. Yeni sistemlere ayak uyduran, mekatronik kilitler üzerine kendini geliştiren çilingir ustalarının bakım, montaj, programlama, servis işlerinden mekanik kilitlere göre daha çok kazanmaları mümkün” diyerek geliştirilen bu sistemlerin çilingir esnafına kazanç sağlayacağını vurguladı.
Öte yandan mekanik kilitlerin arıza olasılığının az olduğunu ekleyen Yılmaz, “Çilingir ustalarının yeni nesil ürünlere yapacakları yatırım ve alacakları eğitimler kazanç olarak geri dönecektir. Bu süreçte kişilerin kapıda kalmaları tabii ki mümkün. Şifreyi unutan, kartı kaybeden, sinyal verecek cep telefonu sorunları gibi birçok etken var. Sonuçta bir işi bilen çilingir ustası sorunları çözecektir” dedi.
‘ÇİLİNGİRLİK DEVAM ETMEK ZORUNDA’
Birçok ustanın kilitlerde elektronik sürece ayak uydurduğunu ifade eden Sinan Yılmaz, ustaların zaman içinde bu durumdan çok memnun olacaklarını söyledi. Ancak ayak uyduramayanların bundan çok şikâyetçi olacağını hatta şikâyetlerin şimdiden başladığına dikkat de çeken Yılmaz, “Özellikle bilgisayar kullanamayan ustalarımız bunların başında. Anadolu’da birçok ustamız bu çağa ayak uydurmuş durumda ve yeni sistemlerden oldukça memnunlar. Yağ, pas, kir yok. Montaj daha teknik fakat kolay, kısa zamanda iş bitimi sağlıyor” detaylarını paylaştı.
Sinan Yılmaz, “Dünya var oldukça insanoğlu canını, malını ve her türlü evrakını, eşyasını güvenceye almak için kilit altında tutmaya devam edecektir. Bu nedenle anahtarcı-çilingir mesleği dolayısıyla çilingirlik devam edecektir, devam etmek zorunda” diye de ekledi.
EVİN HER NOKTASI KONTROL EDİLİYOR
Yaşanan gelişmelerle birlikte artık akıllı ev sistemleri, evdeki tüm elektrikli aletlerin kontrolünü sağlayabiliyor. Akıllı Ev Sistemleri Uzmanı Ahmet Kılnamaz son teknoloji ürünü yeni nesil akıllı ev sistemlerini anlattı.
Akıllı süpürgeler, buzdolapları, kahve makinaları, fırın, klimalar, ısıtma sistemleri, aydınlatma, perde/panjur ve multimedya (sinema, TV yayınları, hoparlör) gibi birçok ürünün kontrolünün sağlandığını belirten Kılnamaz, “Siz evinizde yokken kapınıza gelen kargocu ya da bir misafiriniz, kapı önündeki kameralı zil paneline bastığında sizinle uzaktan sesli ve görüntülü görüşme yapabilir, isterseniz ev ya da bahçenizin kapısını uzaktan cep telefondaki mobil uygulama aracılığıyla açabilirsiniz. Zile basıp giden biri olursa cevapsız çağrı olarak kapı zilinize basılan saati ve zile basan kişinin anlık fotoğrafını görebilirsiniz. Eskiden çocuklar eğlenmek için kapı zillerine basıp kaçardı, günümüzde akıllı zil panelleri zile basıp kaçanların fotoğraflarını yakalayabiliyor” dedi.
Öte yandan Ahmet Kılnamaz, çoklu konut ve çoklu villa projelerinde ise tüm kullanıcıların evinde bulunan dokunmatik ekran ve cep telefonlarındaki mobil aplikasyon aracılığıyla yönetimle, sosyal tesislerle, güvenlik noktasıyla ve resepsiyonla sesli, görüntülü ve yazılı iletişim kurmasının, fatura ve duyuru takibi yapmasının mümkün olduğunu da dile getirdi.
ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR
Akıllı ev sistemlerinin kullanıcıya sağladığı en önemli faydanın ise aydınlatma ve iklimlendirme sistemlerinde enerji tasarrufu olduğunu belirten Kılnamaz, “Doğru bir planlama ve doğru ürün seçimi ile evinizdeki aydınlatma ve iklimlendirme sistemleri dış ortam şartlarına, sizin kullanım alışkanlıklarınıza göre otomatik olarak ya da periyodik olarak devreye girebilir. Daha verimli ve az enerji tüketecek şekilde çalışması sağlanabilir” açıklamasını yaptı.
‘KENDİ KENDİNE YÖNETEN BİR YAPIYA DÖNÜŞECEK’
Nesnelerin internet kavramının gelişimiyle birlikte ileride akıllı evlerin, araçlarla, diğer evlerle ve hatta şehirle entegre olacağına dikkat çeken Ahmet Kılnamaz, bu sayede akıllı evlerin enerji tüketiminde çok daha fazla tasarruf sağlamaya başlayacağını söyledi. Bunun yanında insanların alışkanlıklarını ve rutinlerini öğrenerek kişilerden komut almadan kendi kendini yöneten bir yapı haline geleceğinin de altını çizen Kılnamaz, “Akıllı ev sistemleri artık yeni bina projelerinin vazgeçilmez bir ihtiyacı haline gelecek” vurgusunu yaptı.
Ayrıca akıllı ev sistemlerinin güvenlik konusunda sıkıntı yaratmayacağını vurgulayan Kılnamaz, gelişmiş bulut servisleri kullanarak internete bağlanan akıllı evlerin, online bankacılık sistemleri kadar güvenli olduğunu da ekledi.
‘ÇİLİNGİRE HER ZAMAN İHTİYAÇ DUYULACAK’
Geliştirilen sistem ile telefona yüklenen uygulama sayesinde anahtar unutma durumunda kapı kapanmıyor. Bu teknolojilerin çilingirleri işinden etmeyeceğini ve sistemde hâlâ insan faktörü olduğuna dikkat çeken Ahmet Kılnamaz, “Dijital kapı kilitleri pille çalışan cihazlardır ve pil ömrü azaldığı zaman size bunu haber verir. Ancak bu uyarıya rağmen pili değiştirmeyi unutan kişiler için çilingirler hizmet vermeye devam edecektir. Bunun dışında dijital kapı kilidi arızalandığı zaman yine çilingire ihtiyaç duyacağız” ifadelerini kullandı.