Kadının gücü geleceğin gücü
İş hayatında sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla fırsat eşitliğine odaklanan Zorlu Enerji, enerji sektörünün teknik iş alanlarında kadın istihdamını artırmaya yönelik geleceğin kadın teknisyenlerini yetiştirmeyi hedeflediği Kadının Gücü Geleceğin Gücü Programı’nı faaliyet bölgelerinden biri olan Gaziantep’ten başlattı.
Zorlu Enerji’nin, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gaziantep Üniversitesi iş birliğinde hayata geçirdiği programın lansman toplantısı, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Yumrutaş, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İbrahim Necip Kafadar, Zorlu Enerji Gaz ve Elektrik Dağıtımından Sorumlu Genel Müdür Fuat Celepci, Zorlu Enerji İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Serpil Köşker ve eğitim programına katılan kız öğrencilerle birlikte gerçekleştirildi. Eğitim programı kapsamında meslek liselerinin teknik bölümlerinde eğitim gören geleceğin kadın teknisyen adayları sekiz ay boyunca, meslek yüksekokullarında eğitimine devam eden adaylar ise iki ay boyunca teorik ve saha uygulama dersleri alacak. Teknik seminerlere ve rotasyon programlarına katılım sağlayacak kadınlara program kapsamında mentorluk desteği de verilerek iş dünyasına hazırlanmaları hedeflenecek.
“Eşit Bi’ Hayat”
Lansman toplantısında değerlendirmelerde bulunan Zorlu Enerji Elektrik ve Gaz Dağıtım Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdürü Fuat Celepci, şöyle konuştu:
“Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı, kadınların iş hayatındaki pozisyonunu güçlendirmeyi ve bütün bunların odağında iş hayatındaki sürdürülebilirliği sağlamayı en önemli önceliklerimiz arasında görüyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini bir kurum kültürü haline getirmeye yönelik çalışmalarımız kapsamında Herkes için ‘Eşit Bi’ Hayat’ mümkün diyerek çıktığımız yolda; söylemlerin eşitlikçi olması ve çalışma alanı koşullarının daha eşitlikçi hale gelmesi için yeni uygulamaları hayata geçirmek adına çalışmaya ve bu konuda sivil toplum, akademi ve iş dünyasıyla iş birliği içinde olmaya devam ediyoruz. Faaliyette bulunduğumuz tüm alanlarda daha fazla kadının hayatına dokunmak için hayata geçirdiğimiz bu programlarımız sayesinde geleceğin kadın teknisyenlerini sektöre kazandıracağız. Bugün 25 kadınla başladığımız programımızın nihai hedefi bu sayıyı her sene artırarak sektörde fırsat eşitliği farkındalığını artırmak.”
‘Elimizi taşın altına koyduk’
Zorlu Enerji İnsan Kaynakları Direktörü Serpil Köşker de, sektörel önyargılarla mücadele etmek ve kadınların iş hayatındaki pozisyonunu güçlendirmek amacıyla kadınlara istihdam sağlama konusunda oldukça hassas davrandıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadınların işyerinde ve toplumda güçlendirilmesinin teşvik etmek amacıyla çıktığımız yolda, WING (Women In Geothermal), TWRE (Turkish Women in Renewable Energy) ve EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) dahil olmak üzere pek çok kurumla önemli iş birlikleri yaparak birlikte birçok programa imza attık. Sektör profesyonellerine yönelik olarak başlattığımız mentorluk programımız kapsamında kadın mühendislerimize desteklerimizi sunuyoruz. Sektörümüze ilgisi olan ve bu alanda çalışmak isteyen kadınlarımızı rehberlik programları ile özel olarak destekliyoruz. Çağımızın en önemli sorunları arasında yer alan fırsat eşitliğini, birçok sektöre kıyasla kadın çalışanın az olduğu enerji sektöründe sağlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gelece-ğin enerji şirketi olma vizyonumuz doğrultusunda başarılı bir şirket olmak amacıyla yönetimimizde çeşitliği önceliğimiz haline getirerek sektörümüzde kadının güçlenmesi için elimizi taşın altına koyduk. Toplumsal gelişimin temeli olan kadınlar için çalışma hayatında sağlamaya çalıştığımız fırsat eşitliğini, kariyer yönetiminde de önemli bir alan olarak değerlendiriyoruz.”
Pandemide girişimci ihtiyaçları farklılaştı
Kadınları sosyal ve ekonomik yaşamda desteklemek üzere çalışmalarına 2017 yılında başlayan BizBizze Kadınlar için Fikir ve Destek Derneği, kuruluşunun beşinci yılını Anadolu’nun farklı kentlerinden 75 yeni girişime ulaşarak tamamladı. Bugüne kadar Türkiye çapında 500’e yakın kadına ulaşan ve kadın girişimcileri desteklemek amacıyla tamamen ücretsiz programlar düzenleyen BizBizze, 2022 yılında Kanada Büyükelçiliği tarafından sağlanan “Yerel Girişimler için Kanada Fonu” desteğiyle hayata geçirdikleri programın detaylarını paylaştı. Dernek Başkanı Seda Bildik Erdoğmuş, pandemi döneminin kadın girişimleri de önemli ölçüde etkilediğini belirterek, “Dünya Girişimcilik Araştırma Birliği’nin 2021/22 Kadınların Girişimcilik Raporu’na göre pandemi kadın girişimcileri erkeklere nazaran daha olumsuz etkiledi. Türkiye rakamlarına göre, erkeklerin girişimcisi olduğu kapanan girişimlerin oranı yüzde 23,2 iken; kadınların girişimcisi olduğu işletmelerde bu oran yüzde 33,3’e kadar çıkıyor. Ülke nüfusunun yarısını oluşturan biz kadınların ne yazık ki iş gücüne katılım oranı hala yüzde 26’larda. TÜİK’in açıkladığı bu veriler kadın istihdamının erkeklere kıyasla yarıdan daha da az olduğunu gösteriyor.”
Bire bir koçluk
“Yaptığımız araştırma kadınların pandemi döneminde ortaya çıkan ihtiyaçlarının, finansal desteğin yanı sıra dijital beceriler, stres ve zaman yönetimi alanlarında farklılaştığını gösterdi. Biz de bu yıl Kanada Fonu desteğiyle hayata geçirdiğimiz programa bu içerikleri dahil ettik. Kadın girişimciler için dijital topluluklar oluşturmaya çalıştık. Anadolu’nun çeşitli illerinden 75 kadın girişimciye ulaştık. Program çerçevesinde henüz iş kurmamış, bir iş fikri bulunan ve yakın gelecekte iş kurmayı düşünenler ile sahip olduğu işi büyütmek isteyenler için iki ayrı eğitim grubu oluşturarak 80 saatlik bir girişimcilik eğitimi ve bire bir koçluk desteği sağladık. Son aşamada ise gönüllü girişimci ve profesyonellerle eşleştirildikleri bir mentorluk programına dahil oldular.”