Kadının başarısı hafıza testinde
Türkiye Voleybol Federasyonu ve Türkiye Basketbol Federasyonu anlaşmalarıyla voleybol ve basketbolun sponsoru olan Supradyn, “Hafıza Testi …
Türkiye Voleybol Federasyonu ve Türkiye Basketbol Federasyonu anlaşmalarıyla voleybol ve basketbolun sponsoru olan Supradyn, “Hafıza Testi” uygulamasını kadın sporcuların başarılarının erkek sporculara kıyasla gündemde daha az ya da daha kısa süreli yer bulduğu içgörüsü üzerine hayata geçirdi. Online olarak gerçekleştirdiği “Hafıza Testi” ile kadının başarısının toplumsal hafızadaki görünmezliğini ortaya koydu. Dijital mecralar üzerinden 180 bin 415 kişinin yanıtladığı ve altı farklı kategoride ilk akla gelen ismin sorulduğu “Hafıza Testi”nde her on kişiden dördünün yanıtlarında kadınlar hiç yer almadı. “Hafıza Testi”nin verilerine göre akıllara en çok sinema kategorisinde bir kadın oyuncunun ismi geldi. Testte en az kadın isminin hatırlandığı kategorilerden biri ise birçok başarılı kadın sporcuya rağmen eril bir alan olarak öne çıkan spor dalı oldu. Katılımcıların yüzde 87’si politika, iş, spor, sinema, edebiyat ve bilim dallarında en fazla iki kadın ismi hatırlayabildi.
‘Amneziyi göz önüne koyuyor’
Sonuçları değerlendiren Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve BAUEQUAL Eşitlik ve Kapsayıcılık Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Pınar Melis Yelsalı Parmaksız, “Toplumsal cinsiyet eşitliğine hafıza açısından baktığımızda, Hafıza Testi kadın başarısı konusunda toplumsal amneziyi göz önüne koyuyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Toplumsal yaşamın pek çok alanında hâlâ bir cinsiyet uçurumu olduğunu ve kadınların bilim, sanat, spor, siyaset gibi pek çok alanda yetersiz temsil edildiğini söylemek gerekiyor. Yetersiz temsil bir boyutuyla kadınların bilim, sanat, spor, siyaset gibi alanlarda yeterince ve dengeli bir şekilde var olmadığı anlamına geliyor, başka bir boyutuyla bu alanlarda ve pek çok başka alanda başarı gösterseler de kadınların çok daha az görünür olduğu, başka bir ifadeyle kadınların başarılarının görünmez olduğu anlamına geliyor. Bu anlamda spor bir toplumda hâkim olan kadınlık ve erkeklik hâllerini anlamak için mercek görevi görüyor. Özellikle voleybol dalında büyük başarılarla geçen ve kadın sporu açısından yüksek medya görünürlüğü olan bir sezonun ardından bile, sorulduğunda akla ilk olarak erkek sporcular geliyor. Çünkü kadın sporlarına ve kadın sporculara belirli bir spor etkinliğinin gerçekleştiği süreyle kısıtlı olarak yer veriliyor. Spor alanında kadınlara yer verilmeyişi dışlayıcı ve ayrımcı bir mesajı da ana akımlaştırırken, sporun erkeklere ait bir alan olduğu mitini besliyor.”
Zaferlerin görünür olması
Bayer Tüketici Sağlığı Pazarlama Direktörü Pınar Saltat ise, “Marka olarak sadece kadınların başarılarını takip edip gururlanmak değil, büyük fedakârlıklarla elde ettikleri zaferlerin görünür olmasını da sağlamak istiyoruz. Çünkü kadınların hikâyelerinin görünürlüğü başka kadınlara da ilham olabilir, onları harekete geçirebilir. Bu nedenle, bu konunun altını kalın çizgilerle çizmek, toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için ‘Hafıza Testi’ni oluşturduk. Toplumsal cinsiyet eşitliğine hafıza açısından bakarak, başarıların görünürlüğündeki adaletsizliğe dikkat çekmek ve bu alandaki toplumsal farkındalığı daha da artırmak istiyoruz” diye konuştu.
‘İlham olmasını istiyoruz’
Başarılı Milli Voleybolcu Eda Erdem de, “Hafıza Testi’nin duyurulması için bana ulaştıklarında kendimin ve takım arkadaşlarımın da yakından tanıdığı bir soruna dikkat çekmesi nedeniyle gönül birliğiyle dâhil olmak istedim. Biz sporcular olarak yaptıklarımızdan daha fazlasını istemiyoruz. Sadece ter dökerek ve büyük mücadeleler ederek elde ettiğimiz başarıların hem medyada daha çok görünmesini hem de insanların aklında daha kalıcı olmasını, başka kadınlara ilham olmasını istiyoruz” dedi.
L’Oréal Türkiye’de atama
L’Oréal Türkiye’de gerçekleşen yeni atamayla birlikte Hande Karakülah, Hukuk ve Bilim Direktörü olarak Ülke Yönetim Komitesi ekibine katıldı. Görevi L’Oréal Grup Avrupa Bölgesi Hukuk Baş Müşavir Yardımcısı olarak atanan Hilal Utku’dan devralan Hande Karakülah, hem hukuk bürolarında hem de kurumsal şirketlerdeki bölgesel rolleriyle birlikte 20 yılı aşkın güçlü bir deneyime sahip.
Farklı sektörlerde ve çok kanallı ortamlarda faaliyet gösteren çeşitli şirketler için 20’den fazla ülkede karmaşık hukuk gündemlerini yönetme konusunda deneyimli olan Karakülah, Legal500 tarafından birçok kez Türkiye’nin en güçlü hukuk müşavirlerinden ve ekip liderlerinden biri olarak gösterildi. Bunun yanı sıra Karakülah, iş alanındaki görev süresi boyunca çalıştığı şirketlerin faaliyetlerini sağlıklı ve güvenli yürütmesi için süreçler kurgulayıp hayata geçirdi mevzuata ve şirket içi politika ve prosedürlere uyumun korunmasında aktif rol aldı. Karakülah, yeni dönemde L’Oréal Türkiye’nin hukuk ve bilim çalışmalarına liderlik edecek, aynı zamanda Ülke Veri Gizliliği Sorumlusu ve İnsan Hakları Yetkilisi sorumluluklarını da üstlenecek.
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr