29.09.2024 - Samsun Şehrine Hoşgeldiniz!
REKLAM ALANI

İbrahim Yumaklı: Deprem bölgesinde tarımsal üretimin sürekliliği desteklenecek

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, çeşitli temaslarda bulunmak için gittiği Adıyaman’da deprem zamanında yapılan destekleri sıralayacak yeni planlananlar hakkında bilgi verdi.

İbrahim Yumaklı: Deprem bölgesinde tarımsal üretimin sürekliliği desteklenecek
REKLAM ALANI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adıyaman Valiliğini ziyaret ederek, Vali Osman Varol ile görüştü ve Afet Koordinasyon Toplantısı’na katıldı.

Yumaklı, kurduğu temaslarda deprem bölgesindeki tarım ve hayvancılıktaki gelişmeleri anlatarak, orta ve uzun vadede bölgede tarımsal üretimin sürekliliğini sağlama adına güçlü destekleme ve tarımsal üretim planlamasının hazırlandığını ve kısa zamanda açıklanacağını bildirdi.

Bakan Yumaklı, Adıyaman’da ayçiçeği, mercimek, kırmızı mercimek yetiştiriciliğinin de yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini aktardı.

Depremin etkilediği 11 ilde 16 bin ton yem ve çiftlik hayvanlarının barınması için 16 bin 453 çadır dağıtıldığını belirten Yumaklı, deprem bölgesindeki sütleri toplayarak çiftçilere destek olduklarını anlattı.

Et ve Süt Kurumu deprem bölgesinden alım yaptı

Bakımı mümkün olmayan hayvanların ise Et ve Süt Kurumu’nun aldığını ifade eden Yumaklı, şu bilgiyi verdi:

Bölgede arıcılık çok önemli gelir kaynaklarından biri. 10 bin 328 arıcımıza 5 bin 358 tonluk besleme şekeri dağıtımı oldu. Adıyaman’da ise 821 arıcımız için 280 tona yakın şekerin dağıtımı hızlıca yapıldı. O dönemde üreticilerimizin elinde hububat vardı, cins ayrımı yapmaksızın TMO vasıtasıyla alımı gerçekleştirildi.

“Tütün satışında ÖTV indirimi”

Yumaklı, Adıyaman’ın tütün üretiminde önde geldiğini, burada da üreticilerin zararlarının karşılanması için çaba harcadıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

(Tütün satışında ÖTV indirimi) Süreci yeniden hızlandırdık. Bu ÖTV’nin yarıya indirilmesi hususu da uygulamaya geçmiş olacak.

“Adıyaman’da yaklaşık 470 milyon liranın, hızlıca ödenmesi sağlanmıştı”

“Deprem bölgesinde uygun bulunan bütün projeler hibe desteği kapsamına alındı”

Sektör temsilcileriyle elbette koordineli şekilde çalışarak yapıyı da güçlendirmek istiyoruz. 11 ilimize kırsal kalkınma yatırımları desteklerinde de yine pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Uygun bulunan bütün projeleri hibe desteği kapsamına aldık.

“Adıyaman’a 21,3 milyon lira hibe desteği verdiklerini ve projeler için ilave 38 milyon liralık destek paketi hazırlandı”

Yumaklı, kırsal kalkınma destekleri kapsamında Adıyaman’a 21,3 milyon lira hibe desteği verdiklerini ve projeler için ilave 38 milyon liralık destek paketi hazırladıklarını kaydetti.

İbrahim Yumaklı: Deprem bölgesinde tarımsal üretimin sürekliliği desteklenecek

“Küçükbaş havyan dağıtımı bu ay tamamlanacak”

Deprem bölgesinde küçükbaş hayvanlarını kaybetmiş olan vatandaşlarımızın küçükbaş hayvanlarının tamamını bu ay sonu itibariyle kendilerine vermiş olacağız. 43 bin 573 küçükbaşın şu ana kadar 24 bin 314’ünün teslimatı yapıldı. Yine deprem bölgesinde Adıyaman’da ise bu yaklaşık 11 bin 213 kayıptı. Bunun da yaklaşık 4 binine yakını teslim edilmişti. Hepsinin dağıtımı da Adıyaman için 17 Ağustos’ta tamamlanmış olacak. Deprem bölgesinde 5 bin 804 büyükbaş hayvan kaybı vardı. Bunların da yine teslimlerine yakın bir süreçte başlamış olacağız. Yine kanatlı hayvan teslimleri de ay sonuna kadar tamamlanmış olacak.

“Adıyaman’ı Türkiye’nin badem üssü yapmayı planlıyoruz”

Yumaklı, TMO’nun deprem bölgesinde 11 ilden 1,5 milyon ton ürün alımı yaptığını anımsatarak, şunları kaydetti:

TMO aldığı ürün karşılığında 12 milyar liralık ürün ödemesi yaptı. Adıyaman’da ise alınan ürün tutarı 200 bin ton ve bunların tutarı da yaklaşık 1,5 milyar lira, üreticilerimizin hesabına vadeleri geldiğinde yatırılmış olacak. Şu an itibariyle TMO’da bekleyen randevu miktarı 75 bin ton. Onlarda da herhangi bir sorun yok. Bu süreç devam ediyor, en kısa zamanda bunların alımları da tamamlanmış olacak. Elbette Adıyaman’ımız, badem üretiminde yüzde 18 pay ile Türkiye’de birinci. Badem üreticilerimizin sıkıntılarını da biliyoruz, yakından takip ediyoruz ve çözeceğiz, bunun sözünü de verebilirim. Adıyaman’ı Türkiye’nin badem üssü yapmayı planlıyoruz. Dut ve Trabzon hurması üretiminde Türkiye’nin ilk 3’te yer alan Adıyaman’ımızın zengin bitkisel potansiyelini, tarımsal potansiyelini daha üst düzeylere çıkarmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ