01.11.2024 - Samsun Şehrine Hoşgeldiniz!
REKLAM ALANI

Hakem Heyeti’nden gelir vergisi tarifesinde düzenleme beklentisi

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun 20214-2015’te uygulanacak memur zam oranına karar verirken aynı zamanda farklı kararlara da imza atması bekleniyor.

Hakem Heyeti’nden gelir vergisi tarifesinde düzenleme beklentisi
REKLAM ALANI

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2 yıllık süreçte mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde hükümet ve sendikalar arasında zam oranında uzlaşma sağlanamaması üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başladı.

Bugün 4. kez bir araya gelen kurulda, memur ve memur emeklilerin gözü Hakem Kurulu’nun vereceği kararlarda.

Arcak, Hakem Kurulu’nu sadece memur zammı değil memur mşındaki vergi kalemi düzenlemesi de bekliyor.

Gelir vergisi dilimlerinde iyileştirme gündemde

Yetkili sendikalar tarafından Hakem Kuruluna taşınan konulardan biri de gelir vergisi dilimlerinde iyileştirme yapılması konusu.

Bugünlerde kararını açıklamasını beklediğimiz Hakem Kurulu’nun önündeki önemli maddelerden biri de gelir vergisi tarifesinin yüzde 15’te memurlar için sabitlenip sabitlenmeyeceği konusu.

Gelir vergisi tarifesinin yüzde 15’te memurlar için sabitlenmesi bekleniyor

Sosyal Güvenlik Kurumu Başuzmanı İsa Karakaş, yıl içerisinde yapılan asgari ücret ve memur zamlarının ardından gelir vergisinde bir düzenleme yapılmadığını ve konunun Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından ele alınacağını dile getirerek şu değerlendirmede bulundu:

Bugünlerde kararını açıklamasını beklediğimiz Hakem Kurulu’nun önündeki önemli maddelerden biri de gelir vergisi tarifesinin yüzde 15’te memurlar için sabitlenip sabitlenmeyeceği konusudur.

“Geliri 70 bin liraya kadar olan çalışanların mşından yüzde 15 oranında gelir vergisi kesiliyor”

Karakaş, işçi, memur, sözleşmeli dahil bütün çalışanların ücretlerinden gelir vergisi kesildiğini fakat 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren asgari ücret gelir vergisinin dışında tutulduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

Gelir vergisi tarifesine baktığımız zaman birinci dilim 70 bin liraya olanlar. Yani geliri 70 bin liraya kadar olan çalışanların mşından yüzde 15 oranında gelir vergisi kesilmektedir. Özellikle kazancı biraz yüksek olan çalışanlar yani asgari ücretin üzerinde olanlar birkaç ay geçmesiyle birlikte kazançlarına göre ikinci dilime girmektedirler.

“Geliri 20 bin lira olan kesintiden sonra 15 bin 650 lira alıyor”

Bu doğrultuda yüzde 20 oranında kesinti yapılmaktadır. Kişinin geliri 20 bin lira olarak varsayarsak, bu durumda ilk aylarda yapılan yüzde 15’lik kesinti üzerinden çalışanın cebine 15 bin 650 lira para girmektedir. Fakat bu işçi ilerleyen dönemde kümülatif matrahlarının birikmesiyle ocak ayından ilk mşını aldığını varsaydığımızda mayıs ayında 15 bin 650 liranın birdenbire 14 bin 900 liraya düştüğünü, bir sonraki ay ise 14 bin 800 liraya düştüğü görmekteyiz.

“Gelir vergisi tarifesi yıl içerisinde güncellenmediği için işçi ve memurların mşlarından 15 yerine yüzde 20 oranında gelir vergisi kesiliyor”

Gelir vergisi tarifesinin her sene ocak ayında güncellendiğini hatırlatan Karakaş, şu açıklamada bulundu:

Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmakta işçi ve memurların mşları zamlanmaktadır. Ancak gelir vergisi tarifesi yıl içerisinde güncellenmediği için mlesef işçi ve memurların mşları ceplerine girer girmez ikinci dilime girmekte ve yüzde 15 yerine yüzde 20 oranında gelir vergisi kesilmesine sebebiyet vermektedir. Bunu göz önünde bulundurduğumuz zaman ücretlilerin vergi yükünün çok fazla olduğu ve dolayısıyla tarifede esas alınan dilimlerin son derece düşük kaldığı zira yıl içerisindeki enflasyonun da göz önünde bulundurulmadığına bakarak asgari ücretin üzerinde mş alan çoğu çalışanın mşlarında azalma olduğu görüyoruz.

“En düşük memur mşı ikinci dilime girdi”

Karakaş, en düşük memur mşının 22 bin liraya çıkmasıyla birlikte birçok meslek grubunun ağustos ayında aldıkları mşlarını alır almaz ikinci vergi dilimine girdiklerini ve mşlarda önemli ölçüde azalmalara neden olduğunu açıkladı.

“Gelir vergisi tarifesi yüzde 15’te sabitlenirse, çalışanın mşı artacak”

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi’nde En önemli taleplerden biri de gelir vergisindeki dilimlerin memurlar için, yüzde 15 oranında sabit olması yönünde olduğunu hatırlatan Karakaş, “Bunun yüzde 15 oranında sabitlenmesi çalışanların ellerine önemli oranda mşlarının artmasına neden olacaktır. Zira çalışanların durumu ve kazançlarına göre kesilen gelir vergisi; aylık 3 bin, 4 bin, 5 bin ve daha yüksek oranda fark etmektedir. Dolayısıyla gelir vergisinin yüzde 15’te sabitlenmesi halinde çalışanların mşı da artmış olacaktır.” şeklinde konuştu.

İlk adım Yüksek Hakem Kurulu’nun vereceği karara bağlı

Çalışanların hükümet tarafından gelir vergisi dilimlerinden iyileştirme beklediklerini sözlerine ekleyen Karakaş, hükümet tarafından yeni bir düzenlemenin gelmesinin ilk adımının Yüksek Hakem Kurulu’nun vereceği karara bağlı olduğunun vurguladı.

Hakem Kurulu’nu sadece memur zammı değil memur mşındaki vergi kalemi düzenlemesi de bekliyor

Yürürlükte olan gelir vergisi tarifesi şöyle:

-70 bin TL’ye kadar yüzde 15

-15 bin TL’nin 70 bin TL’si için 10 bin 500 TL, fazlası yüzde 20

-370 bin TL’nin 150 bin TL’si için 26 bin 500 TL (ücret gelirlerinde 550 bin TL’nin 150.000 TL’si için 26 bin 500 TL), fazlası yüzde 27

-1 milyon 900 bin TL’nin 370.000 TL’si için 85 bin 900 TL, (ücret gelirlerinde 1 milyon 900 bin TL’nin 550.000 TL’si için 134 bin500 TL), fazlası yüzde 35

-1 milyon 900 bin TL’den fazlasının 1 milyon 900 bin TL’si için 621 bin 400 TL, (ücret gelirlerinde 1 milyon 900 bin TL’den fazlasının 1 milyon 900 bin TL’si için 607 bin TL), fazlası yüzde 40

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ