Genital siğiller kansere yol açar mı?
Siğil nedir? Genital siğiller, dış genital bölgede, vajinada, peniste ve anüs etrafında oluşan küçük kabartı şeklinde, cilt renginde, kırmızı …
Siğil nedir?
Genital siğiller, dış genital bölgede, vajinada, peniste ve anüs etrafında oluşan küçük kabartı şeklinde, cilt renginde, kırmızı veya kahverengi olabilen lezyonlardır.
Siğil neden oluşur?
Siğiller Human papilloma virus (HPV)’ün neden olduğu enfeksiyonlardır. HPV’nin 100’den fazla tipi olup, 6 ve 11 numaralı tipleri genital siğillerle ilişkilidir. HPV’nin 6 ve 11 tipi rahim ağzı kanseri için düşük riskli tiplerdir. Bu tiplerin rahim ağzı kanseri ile ilişkisi yoktur.
HPV nasıl bulaşır?
HPV enfeksiyonu genellikle cinsel ilişki ile bulaşmaktadır. Tenden temas ile geçen HPV nadiren de olsa ıslak havlu, el teması, iç çamaşırı, epilasyon aletleri ile bulaşabilir.
Siğil belirtileri nelerdir?
Siğiller genital bölge ya da anüs etrafında, cilt renginde düzgün yüzeyli, yassı ya da ciltten kabarık karnabahar benzeri görünümde ortaya çıkarlar. Genellikle şikayete yol açmazlar. Bazen kaşıntı, yanma ve hassasiyete neden olurlar.
Siğil tanısı nasıl konulur?
Siğillerin tanısı muayenede tipik lezyonların görülmesi ile konulmaktadır. Kesin olmayan durumlarda biyopsi alınması ve patolojik olarak incelenmesi gerekebilir.
Siğiller nasıl tedavi edilmektedir?
Siğillerin tedavisinde çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Siğilleri tedavi etmek HPV enfeksiyonunu tedavi etmek anlamına gelmediğinden tedaviden birkaç hafta ya da ay içinde siğiller tekrarlayabilirler. HPV ‘nin vücuttan temizlenmesi ise kendi bağışıklık sistemimiz tarafından çoğunlukla 2 yıl içerisinde olur.
Siğiller için en ideal tedavi yöntemi, siğillerin miktarına, yerine, gebelik olup olmamasına ve tedavi eden hekimin tercihlerine göre değişir.
İlaçla tedavi yöntemleri mevcuttur. Siğil üzerine uygulanan haftada bir ya da birkaç kez uygulanan krem ya da sıvılara siğiller kaybolana kadar devam edilir.
Cerrahi olarak ise siğilin çıkarılması ve yerinin dikilmesi, yakma, dondurma gibi işlemler yapılabilmektedir.
Siğillerden korunabilir miyiz?
HPV enfeksiyonu yaygın görülen ve genellikle belirti vermeyen bir durum olduğundan dolayı, korunma önem taşımaktadır. Prezervatif kullanımı, bütün virüsün enfekte ettiği bölgeleri kaplayamayacağından tam koruyucu olmamaktadır. HPV virüsüne karşı geliştirilen aşılardan bazıları siğillere neden olan HPV tip 6 ve 11’i de kapsamaktadır. Bu aşıların uzun dönem sonuçlarına göre genital siğillere karşı koruyuculukları oldukça yüksektir.