Gazeteciler CNN Türk’te Karadeniz’deki tarihi keşfi yorumladı: Çok temiz, kaliteli gaz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti.” dedi. CNN TÜRK’te Tarafsız Bölge programında Milliyet Gazetesi yazarı Zafer Şahin, “2030’larda enerji ihraç edebilen bir ülke konumunda olmamız için atılan en büyük adım bu adım.” açıklamasında bulundu. CNN TÜRK Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk de bulunan gazın çok temiz ve kaliteli olduğunu belirtti.
Ahmet Hakan’ın sunduğu Tarafsız Bölge programında Karadeniz’deki yeni rezerv keşfi masaya yatırıldı. Programa Filyos’tan katılan Fulya Öztürk gazın işleneceği yerin detaylarını aktardı.
Zafer Şahin yaptığı açıklamada, “İlk 2020 yılında bulunduğunda 540 milyar metreküp bir keşif bulunmuştu. Orada bulunan keşif 652 milyar metreküpe çıkıyor. Çaycuma sağasında bulunan 59 milyar metreküple beraber 710 milyar metreküp gaza çıkmış oldu. Bu da yaklaşın 1 trilyon dolara denk geliyor. 540 milyar metreküp ilk açıkladığında sadece mutfakta kullanılırsa 25 yıl, sanayide kullanırsa 10 yılına yetecek bir gazdı. Bu da enerjiyi dışarıdan alan bir ülkeye göre çok büyük avantaj. Bu Sakarya gaz sahasında açıklanan gaz Türkiye’nin sadece yıllık %30’unu karşılayabilecek bir gaz. Mart ayına bu yerli ve milli gaz sistemi verilecek. 2030’larde enerji ihraç edebilen bir ülke konumunda olmamız için atılan en büyük adım bu adım.” ifadelerini kullandı.
12-13 YIL TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZINI KARŞILAYACAK
CNN Türk ekranlarında Ahmet Hakan’ın sunduğu tarafsız bölge programına Filyos’dan katılan Fulya Öztürk şu açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: Bu rezervlerin keşfedildiği noktaya Sakarya Gaz Sahası deniliyor. Fatih Sondaj gemisi de 3 ay önce açılmış bir kuyuydu. Beklenen de oydu ve öyle oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Çaycuma’da 58 milyar metreküplük gaz rezervi bulunduğunun açıkladı. Burası Sakarya Gaz Sahası’nın karşısında düşen Filyos gaz işleme tesisi, bütün Türkiye’ye verilecek olan gazın işleneceği yer burası. En önemli husus burada boruların döşenmesiydi, o kısımda tamamlandı. Borular döşendiyse işin %80’i tamamlandı denildi. Burada BOTAŞ’ın tesisi de hazır. Burada birisi ile karşılaştık, karşılaştığımız kişi ben Suudi Arabistan’da çalışıyordum, Türkler beni buldu, buraya getirdi dedi. Burada en iyi mühendisler yer alıyor. Denizaltından 180 kilometrelik borular döşendi. Tüm olay artık burada olacak, gaz buraya gelecek, burada ayrıştırılacak, burada kullanılır hale gelecek, BOTAŞ üzerinden de bu gaz Türkiye’ye gönderilecek. Burada BOTAŞ’ın tesisi var hazır, orayı biz görüntülemedik ama buraya çok yakın bir yerde yer alıyor. BOTAŞ’ın o tesis üzerinden dağıtım yapılacağı söylendi. Türkiye yıllık 50-69 metreküp doğalgaz kullanıyor. Şimdi rakam ne oldu? 710 metreküp oldu. Bu 12- 13 yıllık Türkiye’nin doğal gaz rezervini karşılayacak bir gazdan söz ediliyor. Martın sonu gibi bu gaz Türkiye’ye verilecek ama buradaki mühendisler şunu söylüyor. İlk etapta biz bu gazı halkımıza vereceğiz ama diğer devletlerden de alınmaya devam edeceğiz, bir müddet sonra %100 olarak kullanılmaya başlanacak. Gazın işlenip Türkiye’ye dağıtılacağı zamanın Mart ayında olacağını söyleyebiliriz. Bu çok temiz, kaliteli, kullanıma el verişli bir gaz.
200 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE
Filyos Gaz İşleme Tesisi’nin 200 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu söyleyen Zafer Şahin “Burası anlatılmaz görülür öyle bir şey. Geçen yıl Temmuz ayında biz burada Enerji Bakanımız Fatih Dönmez’le beraber dolaştık. Buranın yarısı bile yoktu. Burada büyük bir şehir kurulmuş gibi.” dedi.
‘BÜYÜK BİR MÜCADELE VERİYORUZ’
Tesiste bir mühendisle konuştuğunu dile getiren Fulya Öztürk, mühendisin konuşma esnasında “Burada bir mühendisle görüşürken biz Suudi Arabistan’da böyle bir tesisi 4 yılda tamamladık ama burada bu tesisi 2 yılda tamamlıyoruz. Biz burada büyük bir çaba ve mücadele veriyoruz. Binlerce kişi aralıksız o kadar emek sarfediyoruz ki ayalarca bu Karadeniz Gazı üzerine var yok gibi pek çok açıklama verildi ya biz bu açıklamalarla çok kırıldık” dediğini söyledi.
BUNUN TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK BİR ÖNEMİ VAR
Kamuoyu Araştırmacı Hakan Bayrakçı “Türkiye yer altı kaynakları olmadığı söyleyen ve kısmen de çıkarılamayan bir ülkeydi. Bu hadiselere ben kısmen analizci olmak dışında bir vatandaş olarak öne çeken, öne alan kim varsa tebrik etmek istiyorum. Bunun Türkiye için büyük bir önemi var” dedi.
Fulya Öztürk CNN Türk ekranlarında ilk defa bölgenin ismimin nereden verildiğini açıkladı. Öztürk “bu bölgeye Sakarya Gaz Sahası’nın adının verilmesinin nedeni ilk keşfedildiği zamanların Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanıldığı tarihe denk gelmesi ve Necip Fazıl’ın “ayağa kalk Sakarya” şiirden esinlenerek verildiği düşünülüyor. Abdulhamit Han gemisi, biliyorsunuz 4. gemi, o da Akdeniz’de görevini sürdürüyor. Burada, oradan da müjde gelebileceği konuşuluyor” dedi.