02.11.2024 - Samsun Şehrine Hoşgeldiniz!
REKLAM ALANI

Cinsiyet eşitliği için güçlü sivil alan

Birleşmiş Milletler Kadım Birimi (UN Women) Türkiye, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan” projesi kapsamında mali ve teknik destek sağlanacak yeni sivil toplum kuruluşlarını duyurdu. Proje kapsamında destek alan sivil toplum kuruluşu sayısı ilk etapta 22 iken, yeni katılan kuruluşlarla 46’ya ulaştı.

Cinsiyet eşitliği için güçlü sivil alan
REKLAM ALANI

Sivil topluma destek yoluyla Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadın haklarının ilerletilmesini hedefleyen “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan” projesi, Türkiye’nin on farklı şehrinden 24 yeni sivil toplum kuruluşuna sağlayacağı mali ve teknik destek ile etki alanını genişletiyor. Nisan 2021’den beri devam eden projenin mali ve teknik destek sunduğu sivil toplum kuruluşu sayısı yeni başlayan ortaklıklarla 46’ya ulaştı. Konuyla ilgili açıklama yapan UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, şunları söyledi:

“Sivil toplum kuruluşlarının, kadınların insan haklarının korunması ve ilerlemesindeki rolünü önemsiyoruz ve güçlerimizi birleştirerek fark yaratacağımıza inanıyoruz. 22 sivil toplum kuruluşu ile çıktığımız bu yolculuğa 24 kuruluş daha dahil ettik. Paydaşlarımıza vereceğimiz desteğin yanı sıra; karşılıklı öğrenme fırsatlarını artırmak, ilham vermek ve hep birlikte harekete geçmek için sivil toplumu bir araya getirmeye devam edeceğiz.”

Avrupa Birliği Türkiye

Delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İç İşleri Bölümü Başkanı Müsteşar Alexander Fricke de, proje kapsamındaki iş birliğini şöyle değerlendirdi:

“Avrupa Birliği Toplumsal Cinsiyet Aksiyon Planı’na göre, yeni başlayan AB projelerinin yüzde 85’i toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesine destek sağlıyor. Kadın sivil toplum kuruluşlarına UN Women Türkiye ortaklığı ile sağladığımız mali destek, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemeye ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele etmeye olan taahhüdümüzü ortaya koyuyor.”

Hedeflere yönelik projeler

Mali ve teknik destek sağlanacak 24 sivil toplum kuruluşundan altısı proje ortağı olarak UN Women Türkiye’nin stratejik hedeflerine yönelik projeleri hayata geçirecek. Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı ve Kadın Dayanışma Vakfı, bu kapsamda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için çalışacak. İnsani Gelişme Vakfı, kadınların ekonomik olarak güçlenmesini destekleyecek. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, iklim eyleminde kadınların liderliğinin ve katılımlarının sağlanması amacıyla çalışmalar yürütecek. Toplum Gönüllüleri Vakfı, toplumsal cinsiyet eşitliğinde gençlerin dönüştürücü rolünün güçlendirilmesi için faaliyet gösterecek. Engelli Kadın Derneği, engelli kadınların hak ve hizmetlere erişim durumlarını ve ihtiyaçlarını ortaya koyan bir araştırma yürütecek. Projeye dahil olan kadın ve kadınların liderlik ettiği 18 sivil toplum kuruluşu ise, küçük hibe desteği ile kurumsal kapasitelerini geliştirecek. Bu sayede toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadın haklarının ilerletilmesi için yürütmekte oldukları çalışmaları daha ileriye taşıyabilecek.

Mart 2024’e kadar sürecek

“Türkiye’de Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Gelişmesi için Sivil Toplum Kuruluşlarının ve Çok Paydaşlı Ortaklıkların Güçlenmesi” projesi (kısa adı ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan), Avrupa Birliği’nin “Sivil Toplum ve Medya Programı” kapsamında yaklaşık 4,5 milyon Euro’luk mali desteğiyle Mart 2024’e kadar uygulanacak. Proje, sivil topluma destek yoluyla Türkiye’de kadın haklarının ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. UN Women, proje çerçevesinde ağ kurma, bilgi ve deneyim paylaşımı, kapasite geliştirme, veri ve kanıt temelli savunuculuk ile kamu kurumları, yerel yönetimler ve akademik kuruluşlarla ortaklıklarının güçlenmesi alanlarında STK’ları destekliyor.

Benelüks’te Türk kadın lider

Elektronik perakendecisi MediaMarkt’ın Türkiye organizasyonundan MediaMarkt Global organizasyonuna yeni bir atama gerçekleşti. Türkiye’de İcra Kurulu Üyeliği ve Pazarlama, e-Ticaret ve Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevini sürdüren Çağanur Atay Uçtu, MediaMarkt Benelüks bölgesine (Belçika, Hollanda ve Lüksemburg) İcra Kurulu Üyesi, Pazarlama ve Deneyim Direktörü olarak atandı. 2013 yılından bu yana MediaMarkt Türkiye bünyesinde çeşitli sorumluluklar üstlenen Atay Uçtu, yeni görevine Ocak 2023 tarihinde başlayacak. Atay Uçtu, yeni görevinde Benelüks bölgesinde yer alan üç ülkede şirketin çok kanallı ve bütünsel marka, reklam, dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi, medya planlama, pazar araştırmaları, CRM, ticari pazarlama ve müşteri deneyim stratejisini hazırlayan ve hayata geçirilmesini sağlayan ekiplere liderlik edecek.

Hekim adaylarına destek

Medikal estetik markası Allergan Aesthetics, Türk Eğitim Vakfı (TEV) iş birliğiyle “Yarınlar İçin Ben Varım” projesini hayata geçirdi. Kadın hekim adaylarının mesleki yolculuklarında özgüvenle yürüdükleri bir yol çizmek üzere başlatılan proje kapsamında 30 kadın tıp öğrencisine eğitim bursunun yanı sıra mentorluk desteği ve 40 farklı konu başlığı altında eğitim ve gelişim olanağı sunulacak.

Allergan Aesthetics Türkiye Genel Müdürü Barlas Döner, “Proje ile kurum kültürümüzün merkezinde yer alan ‘eşitlik, çeşitlilik, hakkaniyet ve kapsayıcılık’ ilkesinden yola çıkarak, kadınların tıp dünyasında güçlenmelerine ve geleceğe daha emin adımlarla yürümelerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

TEV Genel Müdürü Banu Taşkın ise, “Yarınlar İçin Ben Varım projesi geleceğin kadın hekimlerine sadece maddi destek sunmakla kalmıyor; bursiyerlerin bugünkü ihtiyacının ötesinde, alanında uzman kadın hekimlerin mentorluğu sayesinde kız öğrencilerin hem eğitimlerini hem de kariyer yolculuklarını destekliyor” diye konuştu.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ