‘CFO dinamik olmalı’
Aylin Rana AydinDataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde, BMI organizasyonuyla düzenlenen CFO Summit 2022, dün İstanbul’da gerçekleştirildi …
Aylin Rana Aydin
DataExpert ve Milliyet Executive iş birliğinde, BMI organizasyonuyla düzenlenen CFO Summit 2022, dün İstanbul’da gerçekleştirildi. RESHAPE temasıyla düzenlenen zirvede iş dünyasının dönüşümüne öncülük eden Türkiye’nin önde elen firmalarının üst düzey yöneticileri ve CFO’ları bir araya geldi. Zirvede dijitalleşmenin önündeki engeller, dijital finansın geleceği gibi konuların yanı sıra finansal iş süreçlerinin sürdürülebilirlik ve dönüşüm ekseninde yeniden tasarlanmasına yönelik öneri ve yöntemler ele alındı.
Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, CFO’larla ilgili düzenlenen bu zirvenin sürekli gelişerek ve kendini yenileyerek yoluna devam etmesi, böylece sürdürülebilir bir başarıya imza atmasının gurur verici olduğunu belirtti. CFO’ların yalnızca firmanın parasını yöneten üst düzey yöneticiler olarak değil, şirkete esneklik ve sürdürülebilirlik katan, dinamik liderler olarak konumlanması gerektiğini belirten Bahçıvan, “CFO 2022 Zirvesi’nde, ezber bozan, yaratıcı fikirler ve yaklaşımlar eşliğinde finans dünyasına yönelik yeni ve farklı bakışlar edineceğimize inanıyorum” dedi.
U dönüşü
Bu yıl çok daha fazla konuşulacak konunun kuşkusuz enflasyon olduğunu açıklayan Bahçıvan, şöyle konuştu: “Alınan kimi tedbirlere ve döviz kurunun durağanlaşmasına rağmen yükselen maliyetler ve devam eden fiyatlama güçlükleri nedeniyle beklenti oluşturmak ve finansal dengeleri yönetmek maalesef eskisinden daha zor.” Uzun yıllardır tüm araçlarını ‘enflasyonu hedefe yükseltmek’ üzerine kurgulayan büyük merkez bankalarının şimdilerde sert bir U dönüşü yaparak, enflasyonun yukarı yönde kontrolden çıkmasını engellemeye çalıştığını söyleyen Bahçıvan, “Henüz boyutunu tam öngöremesek de küresel finansman koşullarında bir sıkılaşma süreci yaşayacağımız aşikar. Rusya-Ukrayna arasındaki yüksek tansiyon başta olmak üzere, dünyada artan jeopolitik riskler de belirsizliği körüklüyor” dedi.
Yeşil finansman
“CFO’lar yalnızca firmanın parasını yöneten üst düzey yöneticiler olarak değil, belirsizlik ve risklerin giderek arttığı bir dünyada, firmanın direncini ve uyum yeteneğini güçlendiren, şirkete esneklik ve sürdürülebilirlik katan, dinamik liderler olarak konumlanmalı” diyen Bahçıvan, “Öte yandan, makroekonomik belirsizlikler ve değişken seyreden maliyetler karşısında firmalarının güçlü bilanço yapılarını korumak için CFO’ların karar alma süreçlerinde çok daha geniş, esnek ve çok boyutlu düşünmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı. Yeşil finansmanın da işlem hacminin her yıl katlanarak arttığını kaydeden Bahçıvan, 2025’te 5 trilyon dolar düzeyine ulaşacağının tahmin edildiğini sözlerine ekledi.
Sağlıklı fiyat için kur istikrarı gerek
STFA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Nas moderatörlüğünde ‘Yüksek Enflasyon ve Küresel Durgunluk Konjonktüründe Şirketleri Bekleyen Zorluklar’ adlı panel gerçekleştirildi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “İlk bakışta döviz kurunun artışı fiyatlarda rekabetçiliği artırıyor ve böylece sizin de yabancı pazarlarda rekabetinizin arttığını düşünebilirsiniz. Fakat bu çok kısa vadede etki yaratıyor. Sizin sağlıklı fiyat oluşturabilmeniz için istikrarlı bir fiyat olmalı. Döviz kurlarının artışı iç pazarda durgunluğa neden oluyor” diye konuştu. Çelik, küresel çip sorununun dünya otomotiv endüstrisinin 2021 yılında 10 milyon adet eksik üretimle karşı karşıya bıraktığını bunun büyük bir kısmını da binek araçların oluşturduğunu söyledi.
TFI TAB Gıda Yatırımları Holding Kurucu Ortak & CEO’su Korhan Kurdoğlu ise Türkiye ve Çin başta olmak üzere 5 ülkede 7 markayla toplam 2700’ü aşkın restoran işletmesinde bulunduklarını belirtti. Ürünlerin yüzde 50’sini kendilerinin ürettiğini açıklayan Kurdoğlu, “Hızlı servis restoran işinde dünyanın ilk beşine girmiş durumdayız. Tarıma ayrımcılık yapacak çok büyük girişimler olmalı. Bunun ülkemize çok büyük menfaati olacağını görüyoruz” diye konuştu.
Dijital köprü
QNB eFinans Genel Müdürü Okay Yıldırım, dijitalleşmeyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. QNB Finansbank’ın dijital köprüsünü de anlatan Yıldırım, dijitalleşmenin kurumsal hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. CEO’ların dijitalleşme oranının küreselde yüzde 77, Türkiye’de ise yüzde 67 oranında olduğunu belirten Yıldırım, “İyi tanımlamış üç yıllık dijitalleşme yol haritası planı olan şirketler yüzde 71. Şu an itibarıyla dijitalleşmiş şirket oranı ise yüzde 8” dedi. BI Technology Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Çıtak ise gerçekleştirdiği sunumda veri ve analitik alanda yapılan önemli yatırımlara rağmen çoğu kuruluşun hala yalnızca sınırlı sonuçlar aldığını dile getirdi. Çıtak, “Artık dünya bir gün öncesinin verisini analiz ederek rekabeti avantaj sağlayabileceğimiz dünya değil. O yüzden gerçek zamanlı verilerle analize dönüştüğü bir yapıda değerlendirilmesi gerekiyor. Biz de bu konuda kilit teknolojiler kullanarak kurumlara destek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Kurumsal girişim teşvik edilmeli
Re-Pie Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Ergin, kurumsal girişim sermayesine (CVC) yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Ergin, “Yapılan bir çalışmaya göre, CVC’lerin önündeki engeller şirketin VC yapısını tam olarak anlayamaması, kurumsal yapının yeterince hızlı ve çevik olamaması, finansal/stratejik yatırım çıkmazı, kurumların kısa vadeli beklentisi, çalışanların yeterince teşvik edilememesi olarak görülüyor” dedi.