Bu kılavuz eşitliği getirecek
Toplumsal cinsiyet eşitliği prensiplerini gözeterek kadın ve erkek çalışanların iş hayatına katılımını destekleyen ve bu konudaki uygulamaları …
Toplumsal cinsiyet eşitliği prensiplerini gözeterek kadın ve erkek çalışanların iş hayatına katılımını destekleyen ve bu konudaki uygulamaları hayata geçiren Kibar Grubu, BİZ Eşitiz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kılavuzu’nu yayımladı. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) imzacısı olan Kibar Holding, tüm çalışanlarıyla paylaştığı rehberde, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramlarına dair kurumsal ortak bir dilin oluşmasını amaçlıyor. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi ile birlikte tüm çalışanlar için eşitlikçi dil kullanımından karar mekanizmalarına, eşit rol dağılımına, kamuoyuna örnek teşkil edecek projelerden düzenlenecek etkinliklere ve eğitimlere uzanan geniş bir çerçevede aksiyonlar hayata geçiriliyor.
‘BİZ Eşitiz’
Kadın ve erkeklerin, eşit ve adil bir şekilde hem iş hayatında hem de karar alma süreçlerinde etkin olarak yer almalarını teşvik eden projeler ürettiklerini belirten Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı, “Kuruluşumuzdan gelen değerlerimizi güncel küresel gerekliliklerle bütünleştirerek, iş süreçlerimize entegre ediyoruz. Üst düzey yöneticilerimizde kadın oranımızı cinsiyet eşitliği prensiplerini de gözeterek son beş yılda yüzde 24.9 oranında artırmayı başardık. Sanayi alanında yoğun üretim yapan gruplar içinde yakaladığımız bu başarı örnek teşkil etmektedir” diye konuştu. 2025’e kadar toplumsal cinsiyet eşitliği prensiplerine bağlı kalarak üst düzey yöneticilerde kadın oranını, evrensel optimum katılımcılık oranına erişmek amacıyla yüzde 30’lara çıkarmayı hedeflediklerini belirten Kayabaşı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sorumluluğumuzun kapsamını genişletmek için ‘en büyük zenginliğimiz’ olarak ifade ettiğimiz 5 bin kişilik geniş ailemizle kolektif süreci başlatıyor, ‘BİZ Eşitiz’ diyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana bizi biz yapan temel değerlerin ışığında mevcut adil ve fırsat eşitliğine dayanan kurum kültürümüzü, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için güçlendireceğiz. BİZ Eşitiz projesi ile gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalardan büyük heyecan duyuyorum.”
‘Bilim Kadınlar İçin’ programına başvurular sürüyor
L’Oréal Türkiye’nin bilim alanında kadın araştırmacıları desteklemek, mükemmelliği ödüllendirmek, genç ve yetenekli bilim kadınlarının tanınmalarını sağlamak amacıyla UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle yürüttüğü “Bilim Kadınları İçin” programı, Türkiye’deki 20’nci yılında sürüyor. Kadınların bilime olan katkısına, bilimdeki cinsiyet eşitliğine dikkat çekmeyi ve rol modeller oluşturmayı hedefleyen programda bu yıl, dört bilim kadınından her biri bilimsel araştırmalarında kullanmak üzere 120 bin TL değerinde destek alacak.
Dünyada 24, Türkiye’de 20’nci yılına giren “Bilim Kadınları İçin” programında “Yaşam ve Çevre Bilimleri” ve “Fiziki Bilimler” olmak üzere iki kategori bulunuyor. Son başvuru tarihi 15 Nisan 2022 olan “Bilim Kadınları İçin” programına, Türkiye’den genç bilim kadınları başvurularıyla katılım sağlayabiliyor. Bilimi ve bilim kadınlarını desteklemeyi amaçlayan program için başvurular, bağımsız UNESCO jürisi tarafından değerlendiriliyor.
“Bilim Kadınları İçin” programı, her yıl 250’den fazla genç ve yetenekli bilim kadınını destekliyor. Beş kıtadan seçkin kadın araştırmacılar, program sayesinde aldıkları destekle bilimsel kariyerlerini sürdürüyor ve dünyayı değiştirmeye yardımcı olacak keşifler yapıyor. Program kapsamında, bugüne kadar 112 genç Türk bilim kadını projeleriyle ödüle layık görüldü.
Meslek odalarına toplumsal cinsiyet eğitimi
Kadın, genç ve engellilerin eşit fırsatlara sahip olmalarını ve topluma aktif katılımlarını desteklemek amacıyla çalışmalar yürüten Sabancı Vakfı’nın 15 yıldan bu yana yürüttüğü hibe programları kapsamında destek almaya hak kazanan sivil toplum kuruluşlarından biri olan Anka Üreten Kadın Derneği, “Cinsiyetsiz Meslek ve Meslek Odalarının Toplumsal Cinsiyet Duyarlılığı” projesi kapsamında eğitimlerine başladı.
Dernek bu proje ile Mersin’de bulunan meslek odaları aracılığıyla, farklı meslek gruplarındaki kişilerden başlayarak toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının toplumun her kesimine yaygınlaştırılmasını amaçlıyor. Eşit bir dil, eşit hitap şekilleri, eşit bakış açısının öncelikle meslek grupları arasında yaygınlaştırılması gerektiğine inanan Anka Üreten Kadın Derneği, proje kapsamında, konuşma ve yazı dilinin toplumsal cinsiyet eşitliği süzgecinden geçirilerek cinsiyetsiz bir hale dönüştürülmesi ve özellikle yeni neslin bu konuda daha bilgili ve eşitlikçi bir bakış açısına sahip olması hedefiyle atölye ve eğitimler düzenliyor. İlk olarak Ekim ayında 10 meslek odasından sahada aktif olacak gönüllü 20 temsilci ile eğitici eğitimlerinin tamamlanmasının ardından, meslek odaları ile atölyeler de başladı.
Eşitliğe duyarlı rehber
Bu kapsamda; Mersin Gazeteciler Cemiyeti, Mersin Barosu, Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Mersin Tabip Odası, Mersin Eczacı Odası, Mersin TMMOB (Makine Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası), Mersin Diş Hekimleri Odası, Mersin Mali Müşavirler Odası ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile düzenlenecek atölye çalışmalarında, meslek odaları üyeleri kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş içerikteki eğitimlerden yararlanma şansını bulacaklar.
Projenin etki alanını genişletmek için aynı zamanda tüm meslek odalarının faydalanabilecekleri temel bilgilerin bulunduğu “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Meslek Örgütü Rehberi” hazırlandı. Meslek odaları ile yapılacak çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bilgi ve deneyim ile de “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği” ve “Cinsiyetçi Söylem”’ konularını içeren animasyon belgeselin hazırlıklarına başlanacak.