Ay yüzeyine çakılmıştı! Hindistan, 3. Ay görevine başladı
Hindistan, Chandrayn-3 uzay keşif aracını Ay’ın karanlık bölgesinde kalan güney kutup bölgesine ulaşması için uzaya fırlattı.
Hindistan, “Chandrayn-1” uzay aracını 2008’de Ay’a göndermiş, 2014’te de Mars yörüngesine uydu konumlandırmayı başarmıştı.
2019 yılında ise “”Chandrayn-2” uzay aracını fırlatan ülke, Ay’a iniş sırasında başarısız olmuş ve araç yere çakılmıştı.
Üçüncü görev başladı
Hindistan, Chandrayn-3 uzay keşif aracını Ay’ın karanlık bölgesinde kalan güney kutup bölgesine ulaşması için uzaya fırlattı.
Hindistan Uzay Araştırmaları Merkezi (ISRO), Andra Pradesh eyaletindeki Satish wan Uzay Merkezi’nden “LVM3-M4” roketiyle fırlatılan uzay aracının, Ay’ın güney kutbuna inişinin ardından 14 gün (1 Ay günü) görev yapacağını açıkladı.
Dünya’dan Ay’a yolculuğunun yaklaşık 1 buçuk ay süreceği tahmin edilen uzay aracının, 23 Ağustos’ta hedefine varması bekleniyor.
Hindistan, üçüncü ay keşif misyonunu yürütecek olan Chandrayn-3’ün başarılı olması halinde, ABD, eski Sovyetler Birliği ve Çin’den sonra Ay’a yumuşak iniş gerçekleştiren dördüncü ülke olacak.
Uydu, iniş platformu ve gezginci araç modüllerinden oluşan yaklaşık 3,9 ton ağırlığındaki uzay aracının, Ay’ın yüzeyini incelemesi bekleniyor.