Adana ekonomisi tekrar ayağa kalkıyor
Adana, bir yandan deprem travmasını atlatmaya çalışırken diğer yandan da ekonomi, ticaret ve sanayide normalleşme çalışmalarını sürdürüyor. Artçılar moralleri bozsa da şehirde üretim ve ihracata hızlı bir dönüş var.
Hanife BAŞ – Depremin vurduğu kentlerden biri olan Adana hem kendi yaralarını sarıyor hem de diğer kentlerden gelen depremzedelere kucak açıyor. Adana’da 11’i apartman olmak üzere 20 bina yıkıldı. 400’den fazla insan yaşamını yitirdi. 200’den fazla binanın daha yıkılması planlanıyor. Şehir bir yandan deprem travmasını atlatmaya çalışırken diğer yandan da ekonomi, ticaret ve sanayide normalleşme çalışmaları sürüyor. Adana’nın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’daki payı yüzde 1.95. Şehir, üretim ve ticarette normale dönmek için var gücüyle çalışıyor.
Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram, şehirlerinde Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş kadar yıkım olmasa da ticaret olarak depremden en çok etkilenen illerden biri olduklarını söyledi. Şehirde üretimin bir süre durduğunu ancak bir hafta önce tam faaliyete geçtiğini belirten Bayram, “Organize sanayi bölgeleri büyük depremin ardından normale dönmeye başladı. İlk etapta yüzde 70 kapasiteye ulaşmıştık ama artçılar devam edince bu oran yüzde 30’lara düştü. Çünkü çalışanlar korkuyor. Köyüne ya da başka bir şehre gidiyor. İnsanları evlere döndüremiyoruz. Evlerine girmekte zorluk çekiyorlar. Bu nedenle doğal olarak çalışan eksikliği çekiyoruz. Onlara çadır ya da konteynerlarda geçici konaklama imkanı sağlamak gerekiyor” dedi.
1 milyar TL alacak var
Şehrin ekonomisini tekrar ayağa kaldırmak için üretime devam edeceklerini dile getiren Bayram, “Ancak üretim normale dönse de nereye satacağız? İhracatımız dışında en büyük satış yaptığımız şehirler deprem bölgesindeydi. Sıkıntılarımız olacak elbette. Millet olarak bu süreci aşacağımıza inanıyorum. Ticaretimizi eski haline getireceğiz. Bölge çok kötü durumda. Bizim sadece ticaretimiz dolayısıyla 1 milyar TL alacağımız var. Burada devletimiz devreye giriyor. Kredi kartları ve borçlar öteleniyor. Ama bilinen şey depremin çok etkilediği şehirlerin en az iki yıl normal ticarete dönemeyeceği yönünde. Herkes kendi çabasıyla sıkıntısını aşmaya çalışıyor. Bir de devletin buralarda yaptığı konutlar haricinde iş yerlerinin nasıl olacağını bilmiyoruz. Kısa çalışma, kredi olanakları, kredi ve kart ödemelerinin ötelenmesi gibi önlemler hemen devreye alındı. İki aylık, dört aylık ötelemeler var. Öteleme tarihleri daha ileri alınabilir” ifadelerini kullandı.
Adana’da apartmanların altlarındaki işyerlerinin yarısının da kapandığını dile getiren Yücel Bayram, şehirde apartman altlarında bulunan iş yerlerinin, marketlerin artçı depremler nedeniyle iş yapamadığını, insanların buralara girmekten çekindiğini kaydetti.
Bayram, Adana ekonomisinin tarım ve tekstil yoğunluklu olduğunu, şehirde 17 küçük sanayi sitesi, 4 organize sanayi bölgesi bulunduğunu da dile getirerek, ihracatlarının tutarının da 3 milyon doları geçtiğini aktardı. Yücel Bayram, son söz olarak, “Depremden etkilenen bütün bölgeler ve Adana en kısa sürede ayağa kalkacak. Devletimize güveniyoruz. Biz de ticaret odası olarak elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
‘Kısa sürede telafi ederiz’
Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, üretime bir hafta aradan sonra dönüldüğünü aktararak, şunları söyledi: “Şu anda fabrikaların, OSB’lerin çoğu devrede. Depremden korkarak şehir dışına çıkan insanlar var. Bu da az da olsa eleman eksiğine neden oluyor. Büyük yıkımların olduğu üç şehirde yakınları olanlar, cenazeye katılanlar da var. Adana tarım ve sanayi ağırlıklı bir şehir. Depremle ilgili çok büyük sıkıntımız olmadı. Olan sıkıntıyı da en kısa sürede telafi ederiz. Ufak tefek kayıplar var, gelecek ay tam kapasiteye geçeriz. Krediler de öteleniyor. Çünkü bölgemizden Kahramanmaraş, Malatya gibi şehirlere çok ürün satıldı. Devlet kurumları bu konuda olumlu yaklaşıyor. Bu sorunun çözüleceği belirtiliyor. Vergiler ve SGK primleri ötelendi. Kısa çalışma da getirildi. Bu zor günleri en kısa sürede atlatacağımıza inanıyorum.”
YARIN: KİLİS VE OSMANİYE DESTEK TALEP EDİYOR