26.10.2024 - Samsun Şehrine Hoşgeldiniz!
REKLAM ALANI

Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nde Kızılırmak Deltası’nda kuş gözlemlediler- Öğr. Üyesi Yavuz: “Amaç göçmen kuşların karşılaştıkları zorlukları dikkat…

Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nde Kızılırmak Deltası’nda kuş gözlemlediler SAMSUN – Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri göçmen …

Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nde Kızılırmak Deltası’nda kuş gözlemlediler- Öğr. Üyesi Yavuz: “Amaç göçmen kuşların karşılaştıkları zorlukları dikkat…
REKLAM ALANI

Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nde Kızılırmak Deltası’nda kuş gözlemlediler

SAMSUN – Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri göçmen kuşların en hareketli olduğu zamanda 362 kuş türünün tanımlandığı Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde gözlem yaptı. Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nün kutlayan üyeler aynı zamanda halkalama yapılan kuşları da doğaya saldı.

“20 yıllık bir çalışma süresinde çeşitli türlerin geliş gidiş zamanına farklılıklar olduğunu görüyoruz”

Bir kuş ortalama 200 ile 400 kilometre arasında mesafe kat edebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, “Hiç durmaksınız 10 gün boyunca 10 bin kilometre kadar mesafe göç edebilen kıyı çamur çulluğu adında bir kuş türü bile var. Bu insan yapımı makinanın yapamayacağı seviyelerde bir performanstır. Bize de daha çok Kırım, İskandinav ülkeleri ve Doğu Avrupa’da üreyen kuşlar geliyor. Kışı burada geçirerek tekrar üreme alanlarına göç ediyorlar. Şu an bugün burada gördüğümüz genellikle kışlamak için gelen türlerdir. Bugün burada üniversitemizin kuş gözlem topluluğu üyeleri vardır. Başka üniversitelerden gelen bizim kuş halkalama çalışmalarımıza katılmış öğrencilerimiz var. Küresel iklim değişikliği ile hep diyoruz. Mevsimler kayıyor, çiçeklenme zamanı değişiyor. Böceklerin çıkma zamanı değişiyor. Bütün bunlar kuşların beslenme kaynaklarına erişimini de değiştiriyor. Bu nedenle de göç takviminde bir kayma oluyor. Biz 20 yıllık bir çalışma süresinde çeşitli türlerin geliş gidiş zamanına farklılıklar olduğunu görüyoruz. Bu dünya genelinde yapılan göçmen kuşlar gününde de bütün herkes eş zamanlı gözlem yapıyor. Kayıt yapıyor. Bu kayıtları ise e-bird dediğimiz veri bankasına giriyor. Çok sayıda kayıt girildiği için aynı gün ne kadar hangi yoğunlukta nerede ne kadar kuş görülmüş bir veri tabanı oluşturuluyor. Bu yıl aslında teması kuş gibi uç, kuş gibi öt. Biz de katılımcılarımızla bugüne kutlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

OMÜ Kuş Gözlem Kulübü Başkanı Melike Yurda Özel, “Bu etkinlik adı altında birlikte kuş gözleyelim, etkinlik yapalım istedik. Şu ana kadar saz delicesi, büyük akbalıkçıl, küçük akbalıkçıl, erguvan balıkçıl, erguvani balıkçıl ve ağaçkakan gördük. Genellikle kulüple hafta sonları bir etkinlik yapmaya çalışıyoruz. Daha sonrasın masa başında oturarak kuşları tartışmak gibi bir etkinlik yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Kuşları doğaya saldılar

Gözlem yapan üyeler daha sonrasında Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Yönetim Merkezi’nde kuş halkalamacısı olarak görev yapan Melisa Bal’dan kuşların halkalaması ile ilgili bilgiler aldı. Halkalanan kuşlar üyeler tarafından doğaya salındı.

Hangi tür bir araba kullanıyorsunuz?

— Haberler.com (@Haberler) October 3, 2021

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ