TCMB’den KKM için bankalara yeni uygulama talimatı
Merkez Bankası’nın, kur korumalı mevduat ile ilgili olarak bankalara gönderdiği uygulama talimatının kapsamı yayınlandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kur korumalı mevduat ile ilgili aldığı kararın detayları belli oldu.
TCMB, 20 Ağustos’ta Kur Korumalı Hesaplara İlişkin Basın Duyurusu ile kamuoyuyla paylaştığı düzenlemelere ilişkin uygulama talimatını bankalara gönderdi.
Kur korumalı mevduatları azaltma hedefini Resmi Gazete’de yayınlayan düzenlemeyle ortaya koyan Merkez Bankası, bankalara bu enstrümanla ilgili gönderdiği uygulama talimatında detayları belirlemiş ve aktarmış oldu.
Uygulama talimatıyla bankaların dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme ve TL’ye geçiş hedefine nasıl ulaşmasının beklendiği de açıkladı.
Döviz dönüşümlü hesaplardan 32 gün ve üzeri TL vadeli mevduata geçiş
Buna göre, bankalar, yüzde 95 hedefini, gerçek ve tüzel kişi dönüşüm hesaplarının yenilenmesi veya döviz dönüşümlü hesaplardan 32 gün ve üzeri TL vadeli mevduata geçiş ile sağlayabilecek. Ayrıca, gerçek kişiler için açılan yeni dönüşüm hesaplarının, vadesi gelen dönüşüm tutarının en fazla yüzde 10’una kadar hedefe sayılabilmesine imkan tanındı.
Merkez Bankası’nın KKM kararları:
– TCMB, vadeli TL mevduata geçiş hedefini vadesi gelen gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az yüzde 10, TL kur korumalı mevduatlar için en az yüzde 50 olarak, geçilecek TL mevduatın vadesini ise en az 32 gün olarak belirledi.
– Bankalar, yüzde 95 hedefini, gerçek ve tüzel kişi dönüşüm hesaplarının yenilenmesi veya döviz dönüşümlü hesaplardan 32 gün ve üzeri TL vadeli mevduata geçiş ile sağlayabilecek.
– Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini 1 Ocak 2024’e uzattı.
Menkul kıymet tesisi
Faiz/kar payı oranına göre menkul kıymet tesisi, daha önce geçerli olan katsayılar korunarak ihracat ve yatırım kredilerinde referans oranın 1,4 katı, diğer TL ticari kredilerde 1,8 katı ve ihtiyaç kredilerinde 2 katı olacak şekilde tek kademe olarak uygulanacak.
Hedeflerin süresi Nisan 2024 oldu
Katılım bankalarının iş modellerindeki farklılıkların oluşturduğu zorluklar yapılan bu düzenlemede dikkate alındı. Söz konusu kuruluşların TL’ye geçiş ve TL payı için belirlenen hedeflere ulaşabilmeleri için düzenlemeden yükümlü oldukları süre Nisan 2024 olarak belirlendi.
Böylece aynı düzeyde hedefe daha uzun bir sürede ulaşabilmelerine imkan tanınmış oldu.