28.09.2024 - Samsun Şehrine Hoşgeldiniz!
REKLAM ALANI

Türkiye çocuk işçi sorununu mesleki eğitimle aşmaya çalışıyor

Çocuk yaşta çalışmanın getirdiği ağır yükü ülkemizde 720 bin çocuk sırtlanıyor. Dünyadaki bu sayı ise 160 milyon civarında.

Türkiye çocuk işçi sorununu mesleki eğitimle aşmaya çalışıyor
REKLAM ALANI

Bir yandan çırak bulunamadığı için bazı meslekler yok olma tehlikesi altında, diğer yandan da çocuk işçilerin zorlu yaşam şartları günümüzün değerleri ile ters düşüyor.

Ülkemizde çıraklığın azalması zorunlu okula gitme yaşının artmasından ve çocukların çıraklık gibi zor bir aşamayı yaşamak istememesinden kaynaklanıyor.

Bu sorunun meslek liseleri ve çıraklık eğitim merkezleri ile çözme yoluna gidiliyor.

“Çocuklarımızın eğitimlerinden ve çocukluğundan mahrum kalmaması için çalışıyoruz”

UNİCEF işbirliği neticesinde çocuk işçiliğiyle mücadeleye hız kesmeden devam ettiklerini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konu ile ilgili düşüncelerini şöyle aktardı:

Çocuk işçiliğiyle mücadele kapsamında UNICEF ile birlikte eğitimlerimizi, işyeri ziyaretlerini her geçen gün daha da arttırarak sahada fliyetlerimizi sürdürüyoruz. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın eğitimlerinden ve çocukluğundan mahrum kalmaması için tüm üyelerimizi, işçileri, işvereni, kamu, özel sektörü ve tüm halkımızı, insan hakları ihlaline karşı mücadele etmeye, bilinçlenmeye ve çocuklarımızın yararına gereken önlemleri almaya davet ediyoruz.

“Çocuk işçilerin en az yarısı tehlikeli işlerde çalışıyor”

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şu bilgileri verdi:

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada 160 milyon çocuk işçi, TÜİK’in 2019 verilerine göre ise Türkiye’de 720 bin çocuk işçi var. Günümüzde çocuk işçiliğinin en önemli nedenleri arasında yoksulluk, sosyal tutum, hızlı nüfus artışı gibi nedenler yatıyor. Çocuk işçiler en çok sanayi ve tarım sektöründe fliyet gösteriyor. Bu çocuk işçilerin yarısı ise ne yazık ki tehlikeli işlerde çalışıyor. Ülkemizin ve dünyanın kanayan yarası olan çocuk işçiliğinin önüne geçmek için TESK olarak kendi öz denetim mekanizmasını kuran tek meslek örgütüyüz. Çocukların geleceğine ışık tutmak için bu güne kadar pek çok eğitim seminerleri düzenleyerek farkındalık bilinci oluşturduk. İşyeri Denetim ve Danışmanlık Gruplarımız (İDDG) ile üye iş yerlerimizi denetliyor ve onlara danışmanlık hizmeti sunuyoruz.

“Mesleki eğitim geleceği karatmadan meslek öğretir”

Çırakların çocuk işçi değil meslek öğrenen öğrenciler olduğunu vurgulayan Palandöken, sonunu çözümünü şu sözlerle aktardı:

Biz esnaf ve sanatkar teşkilatı olarak, çocuklarımızın mesleki eğitim almasının, geleceklerini karartmadan meslek öğrenmeleri için en doğru yol olduğuna inanıyoruz. Konfederasyon olarak meslek öğrenmek isteyen ve yine babadan kalan mesleğini devam ettirmeyi amaçlayan, ülkemizdeki tüm çocuklara çıraklık, kalfalık ve usta öğreticilik belgelerini almaları konusunda önemli fliyetler yürüttük. Bizim çıraklarımız çocuk işçi değildir, onlar ustalarından meslek öğrenen öğrencilerdir. Çıraklık eğitimi ile pratik eğitimi usta öğreticilerinden alan çocuklarımız aynı zamanda okullarında da teorik eğitimlerini almaktadırlar. Böylece çocuklarımız bir yandan normal almaları gereken eğitimlerine devam ederken, bir yandan da meslek öğrenmektedirler.

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ