James Webb, asteroid kuşağında su tespit etti
Güneş Sistemi ana Asteroid Kuşağı’nda bulunan 238P/Read Kuyruklu Yıldızı’nda, Dünya’daki okyanusların kaynağı olabilecek su tespit edildi.
NASA’nın, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) ile ortaklaşa geliştirdiği James Webb teleskobu, 25 Aralık 2021 tarihinde başarıyla fırlatılmış ve yörüngesine yerleşerek çalışmalara başlamıştı.
Eskiyen Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine geçecek James Webb Uzay Teleskobu, Güneş sisteminin ötesinde keşfedilen yeni gezegenlerde yaşam olup olmadığını araştırıyor.
James Webb’den su keşfi
James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Güneş Sistemi ana Asteroid Kuşağı’nda bulunan ve Dünya okyanuslarının kaynağı olabileceği değerlendirilen ilk su keşfini yaptı.
NASA’nın yaptığı açıklamada, Webb Teleskobu keşfinin bilim insanlarına Dünya okyanuslarının nasıl oluştuğuna dair fikir verebileceği belirtildi.
Webb teleskobunun yakın kızılötesi tayfçeker cihazını kullanan astronomlar, Jüpiter ve Mars arasında yörüngede bulunan 238P/Read Kuyruklu Yıldızı’nın etrafında su buharı bulunduğunu doğruladı.
NASA açıklamasında, keşfin, Jüpiter’in yörüngesindeki daha sıcak Asteroit Kuşağı’nda buz halindeki suyun korunabileceğine ve oluşumunun ilk dönemlerinde Dünya’ya düşen asteroitler yoluyla Dünya’daki suyun kaynağını oluşturabileceğine dair görüşleri doğruladığı kaydedildi.
Bir yıldızın yakınlarındaki suyun gaz halinde olduğu ve Dünya benzeri, oluşum halindeki kayalık gezegenlerden ayrılmış olabileceği belirtilen açıklamada, bazı astronomların, Dünya’daki suyun kaynağının kuyruklu yıldızlar olduğunu düşündüğüne işaret edildi.