28.11.2024 - Samsun Şehrine Hoşgeldiniz!
REKLAM ALANI

Enkazdaki hurda demir kaynağa dönüşebilir

Demir çelik sektörünün, depremde yıkılan konutların inşasında kullanılacak ürünleri karşılayacak güçte olduğunu belirten Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Yayan, enkazdaki demirin de dönüştürülebileceğini söyledi.

Enkazdaki hurda demir kaynağa dönüşebilir
REKLAM ALANI

Mithat Yurdakul – Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, depremin yaşandığı bölgelerde yeniden imar için gereken demirin yurtiçinden karşılanabileceğini belirterek, “Türkiye’nin yıllık demir üretimi 26 milyon tonu buluyor. Buralarda kullanılacak 4-5 milyon tonluk demiri çok rahat bir şekilde karşılarız” diye konuştu. Deprem enkazlarından çıkarılacak hurda demirden elde edilecek kaynağın, öncelikle enkazın kaldırılma masraflarını karşılamakta kullanılabileceğini ifade eden Yayan, ithal demirle ilgili ise uyarıda bulundu. İthal demirin ölçüsüzce getirilip, deprem bölgelerinde kullanılmasında dikkatli olunması
gerektiğine dikkat çeken Yayan, bu konudaki standartlara işaret etti.

Yayan, depremin yaşandığı bölgelerin yakınında birçok demir-çelik tesisi bulunduğunu, bölgedeki üretimin yeterli olmaması halinde yeniden imar için yurt içinden yeterince demir sevkiyatı yapılabileceğini bilertti. Yayan, “İthalata ihtiyaç olmaz. Bölgede ayda 500-600 bin tonluk üretim var. Onun dışında, Türkiye’nin diğer bölgelerinde her ay yaklaşık 1.5 milyon tonluk demir üretimi var. Türkiye’nin yıllık demir üretimi 26 milyon tonu buluyor. Buralarda kullanılacak 4-5 milyon tonluk demiri çok rahat bir şekilde karşılarız. Geride de büyük bir kapasite var” diye konuştu.

Tonu 420 dolar

Depremden arta kalan enkazlardan çıkarılacak hurda demirin hammaddeye dönüşümünün ise bu demiri toplayanların pratikliğine bağlı olduğunu ifade eden Yayan, hurda demirin ton fiyatının 400-420 dolar seviyelerinde seyrettiğini söyledi. Yayan, buradan elde edilecek kaynağın, öncelikle enkazın kaldırılma masraflarını karşılamakta kullanılabileceğini kaydetti. Türkiye’nin önemli bir hurda demir ithalatçısı olduğuna işaret eden Yayan, hurda demirden elde edilecek hammaddenin, bu açıdan da önemli olacağını vurguladı. Demir üretimi konusunda Türkiye’nin sıkıntısı olsaydı, tercihlerinin ihracat yerine iç piyasaya döneceğini ifade eden Yayan, “İhtiyacın 2 katı üretimimiz mevcut. Talebi karşılayabiliriz” dedi.

İthal demir uyarısı

İnşaatlarda kullanılan demirin kalitesinde bir sıkıntı olmadığını, demir konusunda en yüksek standartlara sahip ülkelere bile Türkiye’den kolaylıkla ihracat yapıldığını vurgulayan Yayan, yine de demirle ilgili standartların gözden geçirilmesinde fayda olacağını kaydetti.

Özellikle ithal demirin ölçüsüzce getirilip, deprem bölgelerinin yeniden inşasında kullanılmasında dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Yayan, bu konudaki standartın uygulanmasının önemine değindi. Yayan, betonarme yapılarda kullanım için çubuk, kangal (çubuk, tel) ve doğrultulmuş kangal biçimlerde imal edilen çeliğin performans özelliklerini kapsayan TS 708 standardının, başta ithal ürünler olmak üzere, inşaatlarda kullanılan demir için mutlaka dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

 

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ