EYT yasası çıkmadan hesaplama başladı
EYT yasası daha çıkmadı ama hesaplama motorlarına bilgilerini giren bazı EYT’liler beklediklerinden düşük aylıkla karşılaştı. Yetkililer yasanın beklenmesi gerektiğini, ayrıca enflasyonla ilgili baz etkisinin belirleyici olduğunu söylüyor.
Mithat Yurdakul – Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemenin Meclis’e sunulması beklenirken, pek çok vatandaş SGK emekli maaşı hesaplama modülü üzerinden emekli aylıklarını incelemeye başladı.
Pek çok vatandaş, yaptığı incelemede yüzde 30’un altında kalan zem hesaplamalarıyla karşılaştıklarını belirtti. Sosyal medyadaki tartışmalar üzerine SGK’dan yapılan açıklamada, sigortalıların aylıklarının, hizmetin geçtiği dönemlerde geçerli olan aylık bağlama sistemlerinde belirlenen kurallar çerçevesinde aylık talep yılı esas alınarak hesaplandığı belirtilerek, “Sigortalının gün ve kazançlarında bir değişiklik olmasa da her yılın TÜFE, gelişme hızı, aylık artışı verileri farklı olduğundan talep yılına göre aylık miktarı değişebilmektedir” denildi. 2023 yılı öncesinden bağlanan aylıklar dahil olmak üzere 2023 yılı talepte bulunanların aylıklarının da yüzde 30 oranında artırıldığı ifade edilen açıklamada, “Aylık hesaplama sisteminde bir değişiklik yapılmamış, mevcut yasal düzenlemelerde yer alan kurallar çerçevesinde aylıklar hesaplanmaktadır.
Ayrıca, EYT kapsamındaki sigortalılar için farklı bir aylık hesabı yapılmayacak hem TÜFE hem de refah payı dikkate alınarak aylıklar ödenecektir” denildi. Açıklamada, yapılan son düzenleme ile en düşük aylık miktarının da dosya bazında 5 bin 500 TL’ye yükseltildiği hatırlatılarak, 5 bin 500 TL’nin altında emekli aylığı ödendiğine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.
Baz etkisi
Emeklilik dilekçesini 1 Ocak 2023 tarihinden önce veren işçiler, 2022 yılındaki emekli zamlarına göre aylık alırken, 2023 yılı için ise 2022 yılı enflasyonunun üzerine güncelleme yapılıyor. Ancak, enflasyondaki baz etkisi kaynaklı düşüş nedeniyle 2023 itibarıyla aylık bağlama oranında yaklaşık yüzde 10’luk bir düşüş gerçekleşecek. Aylık hesaplamasında kullanılan katsayının yaklaşık 1.1 puan düşmesiyle, yüzde 30’luk ocak zammı bu tutar üzerinden hesaplanmış oldu. Önümüzdeki ay sonunda açıklanacak gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verileriyle bu aylıklarda da artış olacak. GSYH’nin yüzde 30’u ile bulunan oran, aylık başlangıcı 2023 olanların maaşlarına yansıtılmış olacak. EYT’lilerin aylıklarının hesaplanmasında da bu açıdan fark bulunmuyor. Yetkililer, EYT yasasının henüz çıkmadığına dikkat çekerek, şu anda çeşitli hesaplama robotları üzerinden yapılan hesaplamaların gerçeği yansıtmadığına işaret ediyor.
SGK: Aylıklar yüzde 30 arttı
Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) emeklilere yüzde 30’dan daha düşük oranda zam yapıldığı iddialarına ilişkin, “5 bin 500 TL’nin altında emekli aylığı ödendiğine yönelik haberler gerçeği yansıtmamaktadır” açıklaması yapıldı. SGK’nın yazılı açıklamasında, bazı basın yayın organlarında, emeklilere yüzde 30’dan daha düşük zam yapıldığına yönelik haberler çıktığı belirtilerek “Sigortalıların aylıkları, hizmetin geçtiği dönemlerde geçerli olan aylık bağlama sistemlerinde belirlenen kurallar çerçevesinde aylık talep yılı esas alınarak hesaplanmaktadır. Sigortalının gün ve kazançlarında bir değişiklik olmasa da her yılın TÜFE, gelişme hızı, aylık artışı verileri farklı olduğundan talep yılına göre aylık miktarı değişebilmektedir. 2023 yılı öncesinden bağlanan aylıklar dahil olmak üzere 2023 yılı talepte bulunanların aylıkları da yüzde 30 oranında artırılmıştır” denildi.
1000 liralık fark
Enflasyondaki baz etkisi nedeniyle, 2022 Ocak ayı itibarıyla 5 bin lira aylık alan bir işçi emeklisi, temmuz ve yüzde 30’luk ocak zammıyla birlikte yaklaşık 11 bin 600 liralık aylığa hak kazanırken, 2023 itibarıyla aylık bağlanan bir emekli ise yaklaşık 10 bin 600 liralık bir aylığa hak kazanmış olacak.
‘Şubatta yasalaşır’
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “Şubatta EYT’nin yasalaşacağına tanık olacağız” dedi. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Akbaşoğlu, EYT’yle ilgili sorulara da yanıt verdi. Akbaşoğlu, çelişkili durum olmadığını, önlerinde bir takvim olduğunu belirterek, “2022 bütçesi Genel Kurul’da görüşüldü. Bir bütçe takvimi kendi içinde söz konusu oldu. Çalışma Bakanlığı’mız teknik çalışmayı kendi içerisinde bitirip, bu konuyla ilgili grubumuzla temas halinde oldu. Biz de milletvekillerimizle EYT’nin yasa teklifine dönüştürülmesi çalışmalarını başlattık. Hiç kimsenin tereddüdü olmasın. En kısa sürede birinci gündemimiz EYT’nin yasalaştırılma sürecidir. Şubat ayında EYT’nin yasalaşacağına tanık olacağız. Martta da EYT’li kardeşlerimizin emekli maaşlarını almalarına hep beraber şahit olacağız” dedi.