25.09.2024 - Samsun Şehrine Hoşgeldiniz!
REKLAM ALANI

Ankaralı mobilyacıdan uyduya koruyucu ‘oda’

Türkiye’nin önde gelen mobilya şirketlerinden Nurus, 15 Ocak’ta uzay yolculuğuna çıkacak İMECE uydusunu koruma altına aldı. Nurus tarafından …

Ankaralı mobilyacıdan uyduya koruyucu ‘oda’
REKLAM ALANI

Türkiye’nin önde gelen mobilya şirketlerinden Nurus, 15 Ocak’ta uzay yolculuğuna çıkacak İMECE uydusunu koruma altına aldı. Nurus tarafından yerli ve milli imkânlarla üretilen taşıyıcı kabin ve buna bağlı çalışacak iklimlendirme sistemi İMECE’ye ‘yürüyen temiz oda’ olacak. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) tarafından geliştirilen İMECE, ABD’de fırlatma rampasında rokete yüklenene kadar güvende olacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, muadillerinin yarı fiyatına yerli ve milli imkanlarla geliştirilen kabinin 14 ayda tamamlandığını belirterek, “İşte klasik olarak mobilya sektöründe düşündüğümüz bir firma, kendi mühendisleri ve teknisyenleri ve kendi tasarımıyla uydu taşıyabilecek yüksek teknolojili bir kabin üretmiş oldu” dedi.

14 ayda üretildi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Akıncı Tesisleri’nde bulunan USET’i ziyaret eden Varank, burada TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen İMECE’yi inceledi. İncelemeler sırasında Varank’a Nurus firması tarafından üretilen ABD’deki fırlatma rampasına giderken uyduyu koruyacak yürüyen temiz oda ile ilgili bilgi verildi.

Taşıma kabinin 14 ayda ortaya çıktığını ve bir temiz oda olan taşıma kabini ile ilgili bilgi veren firmanın yönetim kurulu üyesi ve baş tasarımcısı Renan Gökyay, “Yaklaşık bir tonluk bir uydu olan İMECE’nin üretildiği yerden dikey pozisyonda alınıp, taşıyıcının içine girebileceği yatay pozisyona getirilip taşıyıcının içine girmesi ve fırlatılacağı istasyona kadar gitmesi, orada tekrar uydunun fırlatılacağı pozisyonda dik olarak rokete yüklenecek hale gelmesinden sorumlu bir cihaz.

Bu cihaz, uydumuzu her türlü nemden titreşimden, zararlı ışınlardan koruyabiliyor. Her türlü düşmede uyduyu koruyabiliyor. Uydunun ağırlığının 20 katına kadar gelecek anlık darbe ve yükleri tolere edebiliyor” dedi.

Her yerden yüksek çözünürlüklü görüntü

ABD’den fırlatılacak İMECE, 680 kilometre irtifada görev yapacak. Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü görüntü elde edecek olan İMECE, tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye’ye hizmet verecek. Sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı.

Dünyaya satışı için destek…

İncelemelerin ardından bir değerlendirmede bulunan Varank, şunları söyledi:

“Bu bir taşıma faaliyeti olarak gözüküyor olsa da kabin aslında yürüyen bir temiz oda. Uyduların çok özel şartlarda uzaya fırlatılmadan önce saklanması gerekiyor. Bütün üretim faaliyetleri temiz odada gerçekleşiyor. Dolayısıyla hem uyduyu her türlü etkenden koruyacak hem de temiz oda şartlarını sağlayacak şekilde kendi iklimlendirme sistemi olan ve her türlü darbeye, basınca karşı uyduyu koruyacak bu kabin ortaya çıkmış oldu. Bu kabiliyeti Türkiye’ye kazandırmış olmaktan memnunuz. Bunun muadillerini 2 katı fiyata ancak alabiliyorduk. Yerli ve milli ürettiğimiz için böyle yüksek teknolojili bir temiz odayı yarı fiyatına ülkemize kazandırmış olduk. Firmamızın uluslararası arenada pay alabilmesi için de destek olacağız.”

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ