Sevimli dostlara atık pet şişeden tasarım
Aylin Rana Aydin – Fulya Kahraman ve Ali Kahraman tarafından hayata geçirilen DOG.İST sürdürülebilir ve doğa dostu evcil hayvan markası olarak …
Aylin Rana Aydin – Fulya Kahraman ve Ali Kahraman tarafından hayata geçirilen DOG.İST sürdürülebilir ve doğa dostu evcil hayvan markası olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Yaklaşık iki yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucunda okyanuslardan toplanan atık pet şişelerden evcil hayvanlar için tasma tasarlayan girişim ile evcil hayvan pazarında çevreci üretim metotlarının hayata geçirilmesine öncülük etmeyi hedefliyor. 2022 yılı başında İspanya, Portekiz, İsviçre gibi ülkelerde faaliyet gösteren şirketlerle distribütörlük görüşmelerine başlayan girişim, ABD, Almanya, Hollanda, İngiltere, Macaristan gibi pazarlara da yayılmayı planlıyor.
DOG.İST Kurucu Ortağı Ali Kahraman, girişimin ortaya çıkış hikâyesini şöyle anlattı: “Kendi köpeklerimiz Buggy ve Benji’nin ihtiyacını karşılamak için Türkiye’de doğa dostu bir seçenek olmadığını görmemizle ortaya çıktı. Ardından hem onların ihtiyaçlarını giderebilmek hem de çevreye duyarlı ürün alternatifleri geliştirebilme çalışmalarıyla devam etti. Detaylı analizler sonucunda atıkları sürdürülebilir, doğa dostu tasmalara dönüştürmeyi başardık. Ardından başta kendi köpeklerimiz ile olmak üzere ürünlerin test aşamalarını tamamladık. Eş zamanlı olarak uluslararası sertifika süreçlerini başarıyla sonuçlandırdık. Aynı zamanda çeliği tasarımla birleştirerek evcil hayvan dostlarımızın sağlıklı bir şekilde kullanacağı mama ve su kaplarını geliştirdik.”
Çevreci üretim
Girişim ile birlikte evcil hayvan sektöründe tüketim alışkanlıklarını çevreci yöntemlerle değiştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Ali Kahraman, “Bugün dünya evcil hayvan sektörü yaklaşık 300 milyar dolarlık bir pazar. Bu pazarın yaklaşık 100 milyar doları ise tasma, mama kabı, kıyafet gibi günlük ihtiyaçlardan oluşuyor. Amacımız bu pazarın hızlı bir şekilde, çevreci üretim metotlarını hayata geçirmesine öncülük etmek” dedi. Tüm üretim süreçlerinde etik ve lokal partnerlerle uyum içerisinde hareket ettiklerini kaydeden Ali Kahraman, Türkiye’nin üretim konusunda güçlü bir ülke olduğunu dile getirdi.
Yüzde 20 daha az su
Yaklaşık iki yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucunda atık pet şişeden dönüştürerek oluşturdukları tasmaları geliştirdiklerini belirten DOG.İST Kurucu Ortağı Fulya Kahraman ise, “Denizlerden, okyanustan ve karalardan toplanan pet şişelerin temizlenmesi ve parçalanması ile elde edilen hammaddenin ipliğe dönüştürülüp ardından dokunarak yüzde 90’ı geri dönüştürülmüş tasmalar elde ediyoruz. En fazla önem verdiğimiz konulardan biri ise üretim metodumuz sayesinde her bir DOG.iST tasmasının, klasik yöntemlerle üretilen tasmalara göre yüzde 62 daha az enerji, yüzde 20 daha az su tüketerek dünya kaynaklarını koruması. Bundan sonraki süreçte de ürün gamımızı yine dünya kaynaklarını tüketmeyen, doğaya zarar vermeyen faydalı üretim metotları ile geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.