Türkiye’nin biyogaz potansiyeli yüksek
EKONOMİ SERVİSİ – Beyazoğlu “Biyokütle tesislerinin bir türü olan biyogaz tesisleri, şu anda Türkiye’de az sayıda ve dağınık bir yapıda. Temiz ve …

EKONOMİ SERVİSİ – Beyazoğlu “Biyokütle tesislerinin bir türü olan biyogaz tesisleri, şu anda Türkiye’de az sayıda ve dağınık bir yapıda. Temiz ve sürdürülebilir bir çözüm olan biyogazın kullanımı, gelişmiş ülkelerde hızla yaygınlaşıyor. Biyogaz, sağladığı elektriğin yanında yüksek verimli gübre olarak da tarımsal üretime katkı sunuyor. Özellikle Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler için alternatif oluşturan biyogaz, ülkemizde yeni yeni tanınıyor” dedi.
Beyazoğlu, bu konuda şu bilgileri verdi: “2021 sonu itibari ile 1.9 milyar dolar olan Avrupa biyogaz pazarının 2025 itibari ile 6 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Avrupa’da halihazırda, 17 binden fazla biyogaz tesisi varken, Türkiye’de bu rakam sadece 95. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı Biyokütle Enerjisi Potansiyel Atlası (BEPA) verilerine göre, Türkiye’deki atıkların toplam ekonomik enerji eşdeğeri 34 milyon TEP/yıl civarında (1 TEP, 11630 MWh). Bunun parasal karşılığı ise 1.5 milyar dolar. Türkiye biyogaz üretimine önem ve öncelik verirse temiz ve sürdürülebilir enerji üretiminde büyük sıçrama yapabilir.”