27.11.2024 - Samsun Şehrine Hoşgeldiniz!
REKLAM ALANI

Salmonella enfeksiyonundan korunmada el hijyenine dikkat edilmeli

SAMSUN – Salmonellla enfeksiyonundan korunmada besin hijyeninin önemini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman …

Salmonella enfeksiyonundan korunmada el hijyenine dikkat edilmeli
REKLAM ALANI

SAMSUN – Salmonellla enfeksiyonundan korunmada besin hijyeninin önemini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Hakan Leblebicioğlu, “Besin ve yemek endüstrisinde yiyecek hazırlama bölümleri temiz tutulmalıdır. Çalışanlar ellerini, kesme tahtaları, tabaklar ve mutfak eşyaları, çiğ gıda ile temas ettikten sonra yıkamalıdır” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Hakan Leblebicioğlu, Salmonella bakterileri ile gündeme gelen Salmonella enfeksiyonu nedeniyle bilgilendirmelerde bulundu. Salmonella enfeksiyonunun, (tifo, paratifo) gıda kaynaklı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Salmonella, hayvanların veya insanların dışkılarından toprağa, suya ve yiyeceklere geçebilir. Özellikle yeterince klorlanmamış sular, iyi pişirilmemiş süt ve süt ürünleri, yumurta, etler ve iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin yenilmesi ile ortaya çıkar ve salgınlara neden olabilir. Bakteriler, çiğ besin maddeleri, kirli ambalajlar, ekipman ve besin endüstrisinde çalışanların elleri ve kıyafetleri yoluyla gıda üretim tesislerine kolayca girebilir ve yayılabilir. Salmonella bakterileri ile kontamine olan yiyecekler genellikle bozulmaz, kokmaz veya tadı bozulmaz” şeklinde konuştu.

BAĞIRSAK SİSTEMİNİ ETKİLER

Salmonella enfeksiyon hastalığının bağırsak sistemini etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Kontamine yiyecekleri yedikten 12-72 st sonra ortaya çıkan ishal, karında kramp tarzında ağrı ve ateştir. Hastalıkta şikayetler bir haftaya kadar uzayabilir. Şiddetli ateş ve ishal şikayeti olan hastaların hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekebilir. Özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kanser hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde yaşamı tehdit edebilecek ciddi hastalığa neden olabilir. Bazı insanlar hastalanmadan veya herhangi bir semptom göstermeden Salmonella bakterisini taşıyabilir ve başkalarına bulaştırabilirler” diye konuştu.

BESİN HİJYENİ OLDUKÇA ÖNEMLİDİR

Besin ve yemek endüstrisinde yiyecek hazırlama bölümlerinde çalışanların hijyen konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu şu bilgileri paylaştı:

“Salmonellla enfeksiyonu yiyecek ve içecek yoluyla bulaştığından hastalıktan korunmada besin hijyeni oldukça önemlidir. Besin ve yemek endüstrisinde yiyecek hazırlama bölümleri temiz tutulmalıdır. Çalışanlar ellerini, kesme tahtaları, tabaklar ve mutfak eşyaları, çiğ gıda ile temas ettikten sonra yıkamalıdır. Çalışanlar, özellikle çiğ et ve kümes hayvanları olmak üzere herhangi bir gıdayı kullanmadan önce ve sonrasında ellerini yıkamalıdır.”

GÜVENİLİR GIDA TÜKETİLMELİDİR

Hijyenin bulunmadığı ortamlarda hastalık riskinin her zaman mevcut olduğuna işaret eden Prof. Dr. Leblebicioğlu, “Açıkta satılan yiyecekler, birden fazla pişirilen yiyecekler tüketilmemelidir. Çiğ meyve ve sebzeler yenmeden önce yıkanmalıdır. Güvenilir gıdalar tüketilmelidir. Kişisel korunma tedbirlerin başında ise el yıkama gelir. Eller, yemekten önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra, hayvanlarla temastan sonra mutlak su ve sabun ile yıkanmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

/ Güncel
REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ