06.01.2025 - Samsun Şehrine Hoşgeldiniz!
REKLAM ALANI

Testis kanserinde kimler risk altında?

Testisler skrotum adı verilen bir cilt kesesi içinde, penisin alt kısmında asılı olan, oval biçimli iki küçük organdır. Erkek üreme sisteminin …

Testis kanserinde kimler risk altında?
REKLAM ALANI

Testisler skrotum adı verilen bir cilt kesesi içinde, penisin alt kısmında asılı olan, oval biçimli iki küçük organdır. Erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Testisler, ergenlikten itibaren kadının yumurtasını dölleyecek spermleri üretirler. Testisler ayrıca erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonunu da üretmektedirler. 

Testis kanseri belirtileri nelerdir? 

Testis kanserinin en yaygın belirtisi, testisin bir kısmında genellikle ağrısız yumru ya da şişliktir. Kanserli bir yumru bir bezelye kadar küçük ya da çok daha büyük olabilir. Genellikle ağrılı değildir, ancak bazı erkekler zarar görmüş testiste ya da karınların alt kısmında hafif bir ağrı hissedebilirler. Skrotumunuzun (testis torbası) ağır olduğunu hissedebilirsiniz. Skrotum testisleri çevreleyen deri bir kesedir. 

Testis kanserinin tanısı nasıl konur? 

Erken teşhis edilen kanserler çok daha kolay tedavi edilebilir. Testisleri kontrol etmenin en kolay yolu ılık bir duş ya da banyo sonrası, skrotum gevşemiş haldeyken yapmaktır. Daha sonra her iki elinizin parmakları ve ayrıca baş parmağınızı kullanarak testislerinizi muayene edin. Her bir testisi nazikçe hissedin. Boyut ya da ağrılıklarındaki fark edilebilir herhangi bir değişiklik bir şeylerin yanlış gittiği anlamına gelebilir. Normalde testisin arka üst kısmında yumuşak bir kanal hissetmelisiniz. Testisin kendisi yumru ya da şişlik içermemeli, düz olmalıdır. Eğer testisinizde bir şişlik fark ederseniz mümkün olan en kısa zamanda doktorunuza başvurun. 

Testis kanseri tipleri nelerdir? 

Germ hücreli ve Germ hücreli olmayan testis tümörleri olarak iki ana grup vardır. Germ hücreli olanlar ise seminom ve seminom dışı (non-seminom) olmak üzere 2 ana gruba ayrılır. Bunlar testislerdeki germ hücrelerinden gelişirler. 100 testis kanserinin yaklaşık 40-45’i (%40-45) tamamen seminomdur. Geri kalanların çoğu ise seminom dışı testis kanserinin farklı türlerinin karışımlarıdır. Tüm bu testis kanserleri aşağı yukarı aynı şekilde tedavi edilmektedir. Lenfoma 50 yaş üstü erkeklerin testislerinde görülen en yaygın başka bir kanser türüdür. 

Testis kanseri riskleri ve nedenleri nelerdir? 

Bu hastalığa kesin olarak neyin neden olduğunu bilmiyoruz ancak hastalığın gelişme riskini arttırabilecek çeşitli faktörler bulunmaktadır.

İnmemiş testisin 11 yaşına kadar düzeltilmemesi erkekte testis kanseri riskini arttırmaktadır. Orşit adı verilen nadir bir kabakulak komplikasyonu geçirmiş olmanız da kansere yakalanma riskinizi arttırır.

Karsinoma in situ (CIS) testiste anormal hücrelerin varlığı anlamına gelmektedir. Bu bir kanser türü değildir, ancak tedavi edilmezse kanser gelişmesine neden olabilir. Testis kanserine sahip olan erkekler ayrıca diğer testislerinde kanser oluşumu açısından da yüksek risk altındadırlar. Fertilite (Üreme) sorunları yaşayan erkekler için küçük bir risk vardır. 

Testis kanserine sahip baba ya da erkek kardeşe sahip olmak kansere yakalanma riskini arttırmaktadır. Araştırmacılar 5 testis kanserinin 1’inin (%20) kalıtımsal gen değişikliklerinden (hatalı genler) kaynaklandığını düşünmektedirler. 

Testis tümöründe tedavi nasıl yapılır? 

Tüm testis tümörlerinde ilk tedavi basamağı açık operasyon ile testisin alınmasıdır. (Radikal Orşiektomi Ameliyatı) Bu aşamadan sonra kan tahlilleri (testis tümör belirteçleri) ve tomografi ile tüm vücut taranacaktır. Hastalığa ait kalıntı veya yayılma belirtisi var ise ikincil tedavilere geçilir. Bu tedaviler de RPLND (lenf nodlarının alındığı bir ameliyat), kemoterapi veya radyoterapi olabilir. Tüm testis tümörlerinin tanı ve tedavisi birçok bölümün bir arada yürüttüğü bir tedavi yaklaşımı gerektirir. Bu nedenle onkoloji ve üroloji bölümlerinin bulunduğu merkezlere başvurmanız daha uygun olacaktır. 

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ