Çiftçi kadınları güçlendirecek destek
Türkiye’nin en büyük taze gıda alımı yapan perakende şirketi Migros, kadın kooperatifleriyle sürdürdüğü iş birliklerine devam ediyor. Tarımsal …
Türkiye’nin en büyük taze gıda alımı yapan perakende şirketi Migros, kadın kooperatifleriyle sürdürdüğü iş birliklerine devam ediyor. Tarımsal alanda kadınların güçlenmesini sağlayan projelerinin yanı sıra kadın kooperatiflerinden yaptığı alımlarla kadın girişimcilere destek olan Migros, Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (UN-ILO) ile Adana Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla kurulan Meryem Kadın Kooperatifi’nden son bir haftada 400 kasa Atom Salata satın alındı. Toplamda ise 130 bin adet Atom Salata alımı yapılacak.
“Katkıda bulunuyoruz”
Migros’un cirosunun yüzde 77’sinin tarıma dayalı bir şirket olduğunu belirten Migros Ticaret A.Ş. Meyve Sebze Pazarlama Direktörü Yener Arslan, “Türkiye genelinde birçok kadın kooperatifiyle iş birliği içerisindeyiz. Çalıştığımız kadın kooperatiflerine bir yenisini daha ekleyerek, Meryem Kadın Kooperatifi’nden atom salata alımı yaptık. 135 kadının ve 15 kadın proje ekibinin destekleriyle üretilen ve üretimin her aşamasında kadınların emeğinin olduğu ürünleri en taze şekilde Türkiye’nin dört bir yanındaki müşterilerimize ulaştırabilmek için 15 gün arayla alımlarımızı gerçekleştireceğiz. Migros olarak, yaptığımız iş birlikleri ile hem sürdürülebilir tarımın desteklemesine hem de bin bir emekle üretim yapan kadınların kendi başarı hikâyelerini yazmalarına vesile olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bundan sonraki süreçte yerel üreticiler olan çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz” dedi.
Meryem Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Nur Yıldız da, “Tarımsal alanda kadınların güçlenmesi ve girişimciliğin artmasına katkı sağlamak amacıyla Migros’un yaptığı alımlar kadın tarım emekçilerimize umut oluyor. Bu kapsamda; ürettiğimiz ürünlerin tamamı olan 130 bin adet Atom Salatanın Migros müşterileriyle buluşacak olmasından mutluluk duyuyoruz. İnanıyorum ki, kadın tarım emekçilerimiz tarafından yetiştirilen hasat tazeliğindeki ürünler Migros’un destekleriyle günden güne daha da fazla müşteriyle buluşacak. Bu değerli projeye katkı sağlayan Migros, Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (UN-ILO) ve Adana Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Enerjimiz Eşit” programına ödül
OEDAŞ’ın sürdürülebilirlik odaklı değişim ve dönüşüm hareketinin en önemli halkalarından biri olan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” programı, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından ödüle layık görüldü.
Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinin elektrik dağıtım hizmetini sağlayan Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (OEDAŞ) sürdürülebilirlik odaklı değişim ve dönüşüm hareketinin en önemli halkalarından biri olan toplumsal cinsiyet eşitliği alanında “Enerjimiz Eşit” markası ile hayata geçirdiği program, uluslararası arenada takdir topluyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) bu yılki Sürdürülebilirlik Ödülleri’nde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ekonomik Kapsayıcılık kategorisinde Gümüş Madalya, “Enerjimiz Eşit” markası ile hayata geçirdiği uygulamaları ile OEDAŞ’ın oldu. OEDAŞ Genel Müdürü Fuat Celepci, ödüle dair şunları söyledi:
“Asli görevimiz olan elektrik dağıtım hizmetini en iyi şekilde sağlarken toplum ve dünyanın ihtiyaçlarına da yanıt vermek adına çaba sarf etmeye devam ediyoruz. Çağımızın en önemli sorunları arasında yer alan fırsat eşitliğini sektörümüzde ele almak adına, ‘Enerjimiz Eşit’ diyerek hayata geçirdiğimiz programımızın EBRD tarafından ödüle layık görülmesi, doğru yolda olduğumuzu bir defa daha gösterdi. Hem global areada hem de ülkemiz içinde kıymetli kurumların takdirini kazanıyor olmak gelecekte hayata geçireceğimiz projelere olan heyecanımızı daha da artırıyor. Bu vesile ile ‘Enerjimiz Eşit’ programımızın hayata geçmesinde ve eşit bir dünya hayali ile hareket eden tüm çalışma arkadaşlarıma bir defa daha teşekkür ediyorum.”
WEPs imzacısı
Görsel ve metinsel dünyasını baştan aşağı “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” programı kapsamında yenileyen OEDAŞ, üç yıldır sürdürdüğü meslek lisesi eğitimleri ile fırsat eşitliği bakımından dezavantajlı sektörler arasında yer alan enerji sektöründe ezberleri bozuyor. UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadınların işyerinde ve toplumda güçlendirilmesinin nasıl teşvik edileceği konusunda rehberlik sunan bir dizi prensipten oluşan WEPs’in imzacıları arasında bulunan OEDAŞ’ın benimsediği yedi prensip şöyle:
– Toplumsal cinsiyet eşitliği için üst düzey kurumsal liderlik sağlanması
– Tüm kadın ve erkeklere iş yaşamında adil davranılması, insan haklarına ve ayrım yapmama ilkesine saygı gösterilmesi; bu ilkelerin desteklenmesi
– Tüm kadın ve erkek çalışanların sağlık, güvenlik ve refahının sağlanması
– Kadınların eğitim, kurs ve profesyonel gelişim olanaklarının desteklenmesi
– Kadınların güçlenmesi için girişimci gelişimi, tedarik zinciri ve pazarlama yöntemlerinin uygulanması
– Toplumsal girişimler ve savunuculuk çalışmalarıyla eşitliğin teşvik edilmesi
– Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin elde edilen başarıların değerlendirilmesi ve halka açık raporlanması.