26.11.2024 - Samsun Şehrine Hoşgeldiniz!
REKLAM ALANI

35 yıldır 1 metrekarelik dükkandan ekmeğini çıkarıyor

SAMSUN – Samsun’da 1 metrekare alana sahip tamirci dükkanında stleri onaran Ali Candan (56), 35 yıldır daracık iş yerinde kazandığıyla …

35 yıldır 1 metrekarelik dükkandan ekmeğini çıkarıyor
REKLAM ALANI

SAMSUN – Samsun’da 1 metrekare alana sahip tamirci dükkanında stleri onaran Ali Candan (56), 35 yıldır daracık iş yerinde kazandığıyla kendisinin ve ailesinin geçimini sağlıyor.

Ali Candan, babasından öğrendiği st tamirciliği mesleğini yıllardır ara vermeden Samsun’un en eski çarşılarından biri olan Bedesten Çarşısı’nda sürdürüyor. 1-2 yıla kadar vatandaşların st tamirine ve pil değişimine rağbet göstermediğine dikkat çeken Candan, yok olmaya yüz tutmuş st tamirciliği mesleğinde son yıllarda ise artan st fiyatları nedeniyle tamir ve pil değişim işlerinin 2’ye katlandığını ifade etti.

“Bazı kişiler dükkanımı görünce farklı düşünüyor”

1 metrekarelik dükkanında onlarca yıldır tamir yapan Ali Candan, “Stçilik baba mesleğim. 40 yıldır bu işi yapıyorum. 1 metrekarede 35 yıldır st tamir ediyorum. Buradan kıt kant geçirdiğim de oldu kazandığım da oldu. Sanatım sayesinde hiç aç kalmadım. Bazı insanlar dükkanımı ufak görünce farklı düşüncüleri oluşabiliyor. Onların kendi değerlendirmeleridir. Bence bir masa bir sandalyede olsa zantı olan bir insan geçimini sağlar. Bazıları gösterişli yerleri aradığı için bizim iş yerimiz gibi yerleri görünce de farklı duyguya kapılabiliyor. Bunu normal karşılıyor, garipsemiyor. Buradan kazandım, emekli oldum. Çocuklarımı okutup, büyüttüm. Kimseye yük olmadan kendi iradeniz ve azminizle çalışırsanız bir şeyleri başarabilirsiniz. Gençler her şeyden pes edip, zoru görünce kaçmasınlar. Zorluklar her zaman vardır. Bizim de her günümüz güzel geçmedi. Çok sıkıntı çektik ama bu günlere kadar geldik. Bu meslekte çırak yok. Eskiden 10’lu yaşlarda çırak bulunuyordu. Şimdi ise zorunlu eğitim dolayısıyla 20’li yaşlarda çırak bulmak gerekiyor. Bu da pek mümkün olmuyor. Çocuklar zanta yönelmiyor. Belki 15-20 sene sonra st tamirciliği mesleği de birçok meslek grubu gibi yok olmaya yüz tutacak ve gelecek kuşaklar tarafından hatırlanmayacak” dedi.

St fiyatları artınca tamir işleri de arttı”

Eski stlerin değerinin yeni yeni anlaşıldığına dikkat çeken st tamircisi Candan, “Son 1-2 yıldır hayat pahalılığı dolayısıyla st tamirine olan ilgi arttı. Eskiden bin TL’ye alınan stler 6-7 bin TL’ye kadar çıktı. Alım güzü azalınca vatandaşlar eski stlerinin değerini bildi. Bu da tamircilerin işlerinin artmasına neden oldu. Eskiden birçok st alan kişiler bozulan ya da pili biten stleri kullanmıyor, diğerini takıyorlardı. Bu arttık ortadan kalktı. St fiyatları artınca insanlar dolapta, kenarda, kıyıda, köşede kalan stlerini getirip, tamir ettirmeye başladılar. Elektronik stler bazen yapılamıyor ama mekanik stler 50 yıl da geçse tamir edilebiliyor. Önceki yıllarda günde en fazla 5-10 müşteri geliyordu şimdi ise günde 20 müşterimiz geliyor. Önceden eski stler eski ve önemsiz olarak görülüyordu artık öyle bir durum söz konusu değil” diye konuştu.

“Dükkanı küçük olduğu için çırak alamıyor”

Stini tamir ettiren müşteri Atilla Saral ise, “St tamiri, pil değişimi işlerimi Ali’ye yaptırıyorum. Dükkanın tek kötü tarafı çırak alamaması. 1 tane çırak alıp, işi öğretse mesleği devam ettirebilecek” ifadelerini kullandı. – SAMSUN

Kaynak: / Yerel
REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ