3,5 milyon kadın için Fırsatlar Haritası
Sabancı Vakfı tarafından desteklenen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş …
Sabancı Vakfı tarafından desteklenen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülen, “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar” projesinin dijital portalı ile NEET genç kadınların Türkiye’nin her yerinde iş, staj, eğitim ve girişim desteğine ulaşmalarını sağlayan Fırsatlar Haritası açıldı. Projenin adını taşıyan ve projeyle ilgili her türlü bilgiye kolayca erişme imkanı sunan www. geleceginikurangenckadinlar. org’da; “Fırsatlar Haritası”, “Online Eğitim”, “Mentorluk”, “Hibe Programı” gibi modüllerin yanı sıra NEET (Ne Eğitimde Ne İstihdamda) kavramıyla ilgili birçok makale ve istatistikler de yer alıyor.
Genç NEET kadınlar için adım
Fırsatlar Haritası’nın önemine değinen Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Ülkemiz, Avrupa’da en büyük NEET oranına sahip ülke durumunda. Bu büyük toplumsal soruna dikkat çekmek ve çözüm aramak adına hayata geçirdiğimiz Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinin en önemli araçlarından biri de dijital portal ve Fırsatlar Haritası. Fırsatlar Haritası sayesinde genç kadınlar, Türkiye’nin her yerinden eğitim, iş, staj, girişim desteği fırsatlarına bu harita ile ulaşabilecek. Her zaman vurguladığımız gibi bu tip küresel meselelerde kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademi iş birliği içinde çalışmalıdır. Fırsatlar Haritası’nda ne kadar çok kurumun istihdam ve eğitim fırsatı yer alırsa genç NEET kadınlar için hep birlikte bir adım atmış oluruz. Bu vesileyle, özel sektördeki tüm değerli kurum ve kuruluşları Fırsatlar Haritası’nda yerlerini almak üzere davet ediyorum. Çünkü biliyoruz ki; genç kadınları eğitime ve iş hayatına, dolayısıyla da topluma kazandırmak ancak kolektif etkiyle mümkün” dedi.
Fırsatlar Haritası Nedir?
Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinin en önemli araçlarından biri olan “Fırsatlar Haritası”, 18-29 yaş arasındaki NEET genç kadınların Türkiye haritası üzerinden kendilerine en yakın iş, staj, eğitim ve girişim desteği fırsatlarına ulaşmalarını sağlıyor. Şimdiye kadar bin 500’e yakın fırsatın yer aldığı Fırsatlar Haritası’nda kamu, özel sektör, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları tarafından yayınlanan fırsatlara yer veriliyor.
Türkiye’de sayıları 3,5 milyona ulaşan ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınlara fırsatlarıyla ulaşmak isteyen kurumlar da dijital portalın içerisindeki “Fırsat Girişi” özelliğiyle kendi fırsatlarını haritaya girme imkanı buluyor. NEET genç kadınlar, dijital portal üstündeki “Online Eğitim” modülü ile hak temelli eğitim videolarına ulaşabiliyor. Online eğitimlere katılan NEET kadınlar, daha sonra izledikleri eğitim videosunu değerlendirebiliyor ve aynı zamanda yorum yazabiliyor. Saha araştırmalarının tamamlanmasını takiben tasarlanacak eğitimlerden sonra gerçekleştirilecek kişisel gelişim odaklı “Mentorluk Programı” ile ilgili bilgilere de dijital portaldan ulaşılabilecek. “Hibe Programı” ise Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi kapsamında gerçekleştirilen faaliyetleri destekleyecek farklı projelerin hayata geçirilmesine olanak sağlayacak. Bu kapsamda; Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Mardin, Trabzon ve Van olmak üzere 11 ilde NEET genç kadınlarla ilgili çalışan sivil toplum kuruluşlarına destek verilecek.
Şubat ayında hayata geçti
“Geleceğini Kuran Genç Kadınlar” projesi, Türkiye’de 18-29 yaş arasındaki ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan genç kadınların ekonomik ve toplumsal hayata katılımlarını artırma hedefiyle Şubat ayında hayata geçti. Proje, yüzde 50,5 oranındaki NEET genç kadınların farkındalıklarını artırmak, güçlenmelerini sağlamak, becerilerini ve istihdam fırsatlarını iyileştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
İlaç sektörünün kadınlar için en iyi işvereni
Forbes’un 50 bin çalışanın katılımı ile yaptığı ankette, AstraZeneca “Kadınlar için En İyi İşverenler” 2022 listesinde ilaç şirketleri arasında ilk sırada yer aldı. Sıralama, ABD operasyonlarında en az bin çalışanı olan şirketlerden toplam 50 bin çalışanın katıldığı bağımsız anketten çıkan sonuçlara göre belirlendi.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan AstraZeneca Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Feyza Aysan, “Cinsiyet eşitliğini destekleyen politikalarımız, kurum içi ve kurum dışı toplumsal cinsiyet eşitliği faaliyetlerindeki başarılı çalışmalarımızla bu listede yer almaktan gurur duyuyoruz. AstraZeneca’da çeşitlilik ve kapsayıcılığın teşvik edildiği ve cinsiyet eşitliğinin desteklendiği bir kurum kültürüne sahibiz. Bu konuda faaliyette olduğumuz tüm coğrafyalarda olduğu gibi Türkiye’de de ortaya koyduğumuz çalışmalarla güçlü bir şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. Örneğin, Türkiye’de yönetim kurulu üyelerimizin yüzde 62,5’inin, orta ve üst düzey yöneticilerimizin yüzde 69,4’ünün kadın olduğunu söyleyebiliriz. Forbes tarafından yapılan bu ankette ilaç şirketleri arasında ilk sırada yer almamız, iş gücünde cinsiyet eşitliğine olan bağlılığımızın teyidi niteliğinde. Kadınlara yönelik özel eğitim ve gelişim programlarımız, kariyer ve kişisel gelişim hedeflerini hızlandırmak için sunduğumuz tüm imkânlardan gurur duyuyoruz. AstraZeneca olarak, iş hayatında cinsiyet eşitliğinin toplumsal hayatta eşitlik ile başladığına inanıyoruz. Bu inancımız doğrultusunda kapsayıcı bir kültürü ve iş gücünde çeşitliliği daha da teşvik etmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr