24.11.2024 - Samsun Şehrine Hoşgeldiniz!
REKLAM ALANI

‘2 milyon ton atık çöpten kurtulacak’

Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği’nin (GEKADER) yaptığı araştırmalara göre 4 kişilik bir aile ayda 120 kilo geri dönüştürülebilir …

‘2 milyon ton atık çöpten kurtulacak’
REKLAM ALANI

Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği’nin (GEKADER) yaptığı araştırmalara göre 4 kişilik bir aile ayda 120 kilo geri dönüştürülebilir plastik atık üretiyor. Araştırma kişi başı günlük 1 kilo geri dönüştürülebilir atık oluştuğunu ortaya çıkarıyor. GEKADER Başkanı Fatih Eren, “TÜİK’in açıklamış olduğu rakamlara göre Türkiye’de 23 milyon hane olduğunu gösteriliyor. Bu rakamları hesapladığımızda ise aylık 2.3 milyon ton plastik atık ortaya çıkarken, yıllık bazda ise 27.6 milyon ton geri dönüştürülebilir plastik atığın oluştuğunu görüyoruz” dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın açıklamış olduğu 81 ildeki depozito sistemi ile birlikte yıllık 2 milyon ton plastik atığın yeniden ülke ekonomisine kazandırılması bekleniyor.

Döngüsel ekonomi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 81 ilde Depozito İade Sistemi ile değerlendirmelerde bulunan Eren, şöyle konuştu: “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın açıklamış olduğu 81 ilde DRS ( Depozito İade Sistemi) hayata geçtikten sonra vatandaşlara da ilave bir gelir kaynağı yaratılmış olacak. Öte yandan Türkiye’nin AB Eylem Planı çerçevesinde ortaya koymuş olduğu hedeflerine de ulaşmasında etkin bir gösterge olacak. DRS’nin en büyük paydaşı ise döngüsel ekonomi. Sistemin hayata geçmesiyle vatandaşların kazanacağı gibi plastik üreticileri de kazanmış olacak. Sera gazı CO2 salımı azalacak. Enerji verimli kullanılarak iklim değişikliği ile mücadelede etkin bir rol oynayacak. Öte yandan uygulama yaygınlaştığında çöp depolama alanına giden atık miktarında 1 milyon ila 2 milyon arasında azalma olacağını bekliyoruz. DRS, uygulamaya konulursa cam şişeler 50, PET şişeler ise 25 defaya kadar geri dönüşüm ile yeniden kullanılabilir. Bu uygulama doğal kaynakları koruduğu gibi enerji tasarrufu da sağlar.”

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ